NIEUWSBRIEF 22 januari 2023

 

Zondag 22 januari 2023, 3e na Epifanie – Oecumenische dienst


In het kader van de gebedsweek voor de eenheid van de kerken vieren we deze zondag de dienst samen met onze buurkerken in Amersfoort-Zuid: Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Sint Ansfriduskerk. De oecumenische dienst is om 11.00 uur in de Sint Ansfriduskerk.
De Bergkerk is deze zondag gesloten.
Let op, de aanvangstijd van deze oecumenische dienst is 11.00 uur.


Online dienst
Klik hier om naar de livestream van de Ansfriduskerk te gaan.
Klik hier voor de handleiding van Kerkdienst gemist.
Klik hier voor de orde van dienst onder Downloads op de website van de Bergkerk.Autodienst
De autodienst draait. Mocht u ’s zondags naar de dienst in de Bergkerk willen gaan en u hebt geen vervoer, dan kunt u contact opnemen met Wilbert Koop, coördinator van de autodienst (tel. 06 41123253) of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Avondgebed
Kort voor half acht op woensdag luidt de klok voor het wekelijkse avondgebed in de kapel. We bidden en zingen mee met de psalmen. Een korte lezing volgens het dagelijkse leesrooster van Taizé wordt gehouden. Er is stilte om te overdenken en voorbeden worden gezegd. De namen van zieken uit onze gemeenschap worden uitgesproken.
U bent hartelijk welkom om het doorgaande gebed in de kapel mee te bidden.


Kerkdienst bij stukjes en beetjes
Afgelopen zomer heb ik samen met Joanne van Rossum een aantal filmpjes opgenomen over de vieringen in de Bergkerk.
Het zijn zomerse beelden, waarin de kerkdienst in stukjes en beetjes (naar een boekje Paul Oskamp) wordt besproken. Het zijn 4 filmpjes geworden. Komende weken elke week een aflevering.
Deze week over het begin. Waarom zou ik naar de kerk gaan? En hoe en wanneer begint de viering eigenlijk.
Filmpje 1: https://www.youtube.com/watch?v=FQH5KhWvROM


Bergrede 2023 door Dilara Bilgiç
Dilara Bilgiç is schrijver, ze geeft lezingen, modereert gesprekken en is freelance journalist bij De Correspondent. Ze studeert psychologie, is 20 jaar oud en heeft inmiddels al twee boeken geschreven.Haar eerste boek kwam voort uit een examenwerkstuk dat zij schreef in het laatste jaar van het JvO-gymnasium hier te Amersfoort. ‘The Black Box Democratie’ verscheen in 2020 en premier Rutte nodigde haar daarop in het Torentje uit voor een gesprek.
Vorig voorjaar verscheen Dilara’s tweede boek: ‘De Gelabelde’. Dit boek verhaalt over een meer persoonlijke filosofische zoektocht naar het effect van labelen van mensen. Dilara is in Turkije geboren. Haar vader - met een Turks-Koerdische achtergrond - kwam naar Nederland als vluchteling. Lang koos zij ervoor een hoofddoek te dragen en ondervond aan den lijve het vaak (giftige) effect van hokjesdenken. In haar boek roept zij op om mensen te ‘ontlabelen’.

Er is alle reden om de jongste filosoof van Nederland uit te nodigen voor de Amersfoortse Bergrede 2023 die op woensdagavond 8 maart in de Bergkerk om 20.00 aanvangt. In haar Bergrede haakt Dilara aan op de tekst: ‘Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?’ (Matteüs 7: 3).
Kaarten a €15,- (incl. boekje) zijn online verkrijgbaar via de link https://www.ticketkantoor.nl/shop/bergrede2023 De link staat ook op de Bergkerk website.


WAARDENVOL OPVOEDEN - IN GESPREK OVER GELOVEN EN OPVOEDEN

25 JANUARI a.s. 20.30 -22.00 UUR
HUIS VAN ZUID/FONTEINKERK, ROBERT KOCHSTRAAT 2-4
en
9 FEBRUARI
BERGKERK, DR. A. KUYPERLAAN 1

Ben je (groot)ouder, verzorger of op een andere manier betrokken bij de opvoeding van kinderen en/of tieners? Wil je je vragen en ervaringen over de rol van geloof in die opvoeding delen? Tijdens deze twee avonden gaan we in gesprek over eigen ervaringen, over visie en over de praktijk van geloven in de opvoeding.
MELD JE AAN BIJ ERIK RENKEMA: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zaterdag 28 januari 2023, 11.00 uur - concert NwBE
In het kader van het maatschappelijk project van de gemeente Amersfoort geeft het Nieuw Bach Ensemble een gratis concert in de Bergkerk op zaterdag 28 jan. 2023 om 11:00 uur.
Uitvoerenden zijn het A capella-koor van het Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld.
De dirigent zal tijdens het concert een toelichting geven op de muziek.
Na afloop schenken wij een gratis kopje koffie of thee.


Het gekozen repertoire is:
Thomas Morley April is in my mistress face 
Thomas Weelkes   To shorten winter’s sadness 
Paul Hindemith   En hiver 
Francis Poulenc   La blanche neige 
Claude Debussy Yver  
Johannes Brahms   Im Herbst 
  In stiller Nacht 
  O süsser Mai 

En de lichte toets:
Passereau   Il est bel et bon 
Orazio Vecchi   So ben mi ch`a bon tempo 
Franz Regnart Petite Nymfe folastre

 

 
Organisatie: wijkdiaconie Bergkerk  


Zondag 29 januari 2023, 16.00 uur | ChoralVespers | O nata lux
ChoralVespers aan het eind van de tijd van Epifanie: het feest van de Opdracht van de Heer in de tempel (ook wel 'Maria Lichtmis'). Met Engelse koormuziek, psalmen en hymnen om mee te zingen. Van harte welkom op het uur tussen licht en donker om mee te bidden en zingen en je onder te dompelen in de rijke traditie van liturgie en kerkmuziek.

Gezongen koormuziek:
Tallis - O nata lux
Smith - Nunc dimittis
Parsons - Ave Maria
Anglican chant:
Psalmen 103, 45 en 96
Hymnen:
Liedboek 470 en 517

Bergkerk Vocaal Ensemble o.l.v. Cees-Willem van Vliet
Jan Jansen, orgel
Toegang vrij, collecte na afloop


We gaan naar Taizé!
Dit is een bericht voor iedereen tussen 15 en 25 jaar, die zich afvraagt hoe het komt dat mensen altijd zo enthousiast terugkomen van een weekje naar Taizé. Want je kunt er binnenkort zelf naar toe! Vanuit de Protestantse kerken in Amersfoort organiseren wij een reis naar Taizé. Zet dus vast een kruis in je agenda voor de tweede week van de meivakantie (dus van 30 april tot en met 7 mei). Een mooie gelegenheid om Taizé te leren kennen, maar tevens om nieuwe vriendschappen te sluiten met jongeren uit Amersfoort. De komende tijd gaan wij nog veel regelen, zo vragen wij een subsidie aan bij de Protestantse Gemeente Amersfoort, zodat je het voor de prijs al helemaal niet hoeft te laten. Verder organiseren we begin maart een informatiebijeenkomst voor iedereen die eerst meer wil weten over deze reis of over Taizé. Je mag vragen stellen of je meteen opgeven door te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geen gek idee om je snel op te geven, want we hebben maximaal vijftig plaatsen beschikbaar.

Werkgroep Taizéreis Amersfoort,
Annemieke, Arnoud, Joost, Margriet en Marnix


Diaconale collectes en internetdiensten
Collectes in de internetdiensten zijn mogelijk door geld over te maken, bijvoorbeeld ééns per maand. Vriendelijk verzoek het rekeningnummer van de centrale diaconie te gebruiken. De QR-code staat op de website en op de orde van dienst.
Naast het overmaken van collectegelden via de QR-code kunt u uw bijdrage ook overmaken op rekeningnummer NL72 SNSB 0937 0141 09 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort onder vermelding van de collectedatum en de wijk. Het geld wordt gelijk verdeeld over diaconie en kerkrentmeesters, tenzij u een andere verdeling aangeeft.


Tentoonstelling ´Naar het licht in vorm en detail´ door Marijke Brink
Van 27 november t/m 19 februari 2023 exposeert Marijke Brink haar schilderijen in de Bergkerk. U kunt de expositie bezichtigen in de kerkzaal en in de gemeentezaal.


Komende eredienst
Zondag 29 januari 2023, 4e na Epifanie, Opdracht van de Heer in de tempel
09.00 uur: kapel dienst van Schrift en Tafel
10.30 uur: kerkzaal dienst van Schrift en Tafel
Gastvoorganger is ds. Paul van der Harst.

De bloemen deze zondag zijn bestemd voor ....
Elke zondag staat er een boeket bloemen in de dienst. Dit boeket wordt door vrijwilligers in onze gemeente (de Bloemendienst) op de betreffende zondag bezorgd bij een gemeentelid. Recent is een vrijwilliger gestopt en een tweede vrijwilligers heeft aangegeven per 1 maart 2023 met het werk te stoppen. Met nu nog 5 mensen in de vrijwilligersgroep is die kwetsbaar met het oog op de inroostering die elk kwartaal plaatsvindt. Reden om de bestaande groep weer met twee mensen te willen uitbreiden.

Oproep
Wij zoeken twee vrijwilligers die zich bij de Bloemendienst willen aansluiten. De frequentie van ‘inroostering’ komt, bij een aantal van 7 vrijwilligers, neer op twee- en een enkele keer driemaal per kwartaal.

U kunt zich opgeven bij de coördinator van het rooster Bloemendienst: Lex Hemels,
tel. 06 - 87 44 47 65 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Natuurlijk is hij bereid u nader te informeren.


Agenda

Datum

Activiteit

Tijd

Plaats

21 jan

Xaverius lezing

10.30-12.30

Fr. Xaveriuskerk,
‘t Zand 29

22 jan

Oecumenische viering

11.00

Sint Ansfriduskerk

25 jan

1e Gesprek over geloven en opvoeden

20.30-22.00

Fonteinkerk

28 jan

Concert Nw Bach Ensemble

11.00

Bergkerk

29 jan

Choral Vespers

16.00

Bergkerk

9 feb

2e Gesprek over geloven en opvoeden

20.30-22.00

Bergkerk

t/m 19 feb

Tentoonstelling

 

Bergkerk

8 mrt

Bergrede

20.00

Bergkerk

30/4-7/5

Reis naar Taizé
voor 15-25 jarigen

 

 
 
Facebook
Twitter
Website

Berichten voor deze Nieuwsbrief naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij voorkeur uiterlijk woensdagavond 20.00 uur
De Nieuwsbrief is digitaal te ontvangen door eenmalige melding bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autodienst
Wilbert Koop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-41123253)
Beheerder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4617917 / 06 13460022
Cantor/Organist
Cees Willem van Vliet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel. 06-16372027)
Financiën
Penn. Bergkerk rek.nr NL22 INGB 0000 5259 46 en/of
Bergkerk rek.nr NL41 ASNB 0854 6343 47
Financiën
Diaconie: rek.nr NL77 INGB 0004 9582 44
Financiën
St Amersfoortse Bergkapel: rek.nr NL40 INGB 0008 2419 72
Ledenadm.
Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meldpunt pastoraat
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-1994 5139 - ma-vr 18.00-19.00
Predikant
Ds. Jan van Baardwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-83951074)
Scribaat
Martha Beuckens (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Website
www.bergkerk.nl twitter: @bergkerk facebook: bergkerk