NIEUWSBRIEF   6 juni 2021
 

Zondag 6 juni – 2e na Pinksteren; let op zomertijd: aanvang 10.00 uur
Dienst van Schrift en Gebed. Evangelielezing Johannes 3, 22 - 36
Voorganger ds. Jan van Baardwijk

Op deze zondag gaat het zomerrooster in (juni, juli en augustus), aanvang van de diensten 10.00 uur.

Meer mensen welkom in de kerkdienst
Vanaf 5 juni zijn er meer mensen welkom bij de kerkdienst, als gevolg van het ingaan van de volgende stap in het versoepelen van de maatregelen. De Bergkerk volgt het advies van de PKN van 2 juni jl.
Dit betekent dat er maximaal 60 mensen aanwezig kunnen zijn in de kerkdiensten. De basisregels blijven onverkort van kracht, dus reservering van plaatsen, aanhouden van de 1,5 m afstand en bij de geringste aanwezigheid van mogelijke Corona-symptomen bij iemand zelf of in de dagelijkse omgeving, blijft men thuis.
Verder mag er weer beperkt worden gezongen. Dat betekent dat er twee coupletten van het slotlied op ingetogen wijze mogen worden meegezongen.

Aanmelden voor de dienst van 6 juni
De link voor aanmelden:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-reserveer-een-plaats-in-de-kerkdienst-156133979937

 

Online dienst
Klik hier om direct naar Kerkdienst gemist te gaan
Klik hier voor de handleiding van Kerkdienst gemist
Klik hier voor de orde van dienst onder Downloads op de website van de Bergkerk


Omzien naar elkaar – Bloemengroet
De bloemengroet uit de eredienst van 30 mei is gegaan naar mevrouw Jannie Meijer.
In de week voorafgaand aan 30 mei zijn felicitaties gegaan naar mevrouw Opstelten en mevrouw Van de Roest.

Zondag 6 juni is er weer een Godly Play viering voor de kinderen in de Bergkapel
Helaas is het nog niet mogelijk om hierbij ook de ouders uit te nodigen, maar zij kunnen natuurlijk wel naar de reguliere kerkviering in de grote kerkzaal komen (hiervoor moeten de ouders wel zelf reserveren).
We hopen de kinderen allemaal weer te zien.

Zondag 6 juni 2021 extra coronacollecte voor giro 555
Honderdduizenden besmettingen per dag, overvolle ziekenhuizen en overledenen die daar gewoon op de grond blijven liggen. De acute noodsituatie in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien. Het is een voorbeeld van wat er kan gebeuren als er niet sneller wordt gevaccineerd. Om te voorkomen dat de ramp zich in deze mate uitbreidt naar omringende landen, maar ook naar Afrika en de rest van de wereld, is het nodig om nú in actie te komen.
Samen met kerken wereldwijd staat Kerk in Actie, samen met u, al langer op tegen corona. Nu slaan ook de samenwerkende hulporganisaties (SHO, waarvan Kerk in Actie deel uitmaakt) de handen ineen met ‘Samen in actie tegen corona’. Het geld dat met deze landelijke actie wordt opgehaald, is voor medische noodhulp aan coronaslachtoffers en om de organisatie van het vaccineren zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Er is bijvoorbeeld grote behoefte aan zuurstof, terwijl zorgverleners beschermende kleding en goede vaccinatiematerialen nodig hebben.

Onze vraag is eenvoudig en dringend tegelijk: Helpt u mee om de gevolgen van deze ongekende ramp zoveel mogelijk te beperken?
U kunt dat doen door uw gift over te maken op rekeningnummer NL72 SNSB 0937 0141 09 t.n.v. Diaconie protestantse gemeente Amersfoort, onder vermelding van Samen in actie tegen corona.

Avondgebed
Halverwege de week, op woensdagavond, is er in de kapel van de Bergkerk het avondgebed. U bent hartelijk welkom voor de vespers, elke woensdagavond om 19.30 uur luidt de klok.

Muziek op de Berg – zondag 6 juni 2021, 16.00 uur in de Bergkerk
Bachs Grote Orgelmis met real time uitleg
Graag nodigen we u uit voor het eerste concert van Muziek op de Berg na de lock down. Uitgevoerd wordt de Grote Orgelmis van Johann Sebastian Bach.
Hebt u altijd al eens willen weten wat Bach nu toch met zijn noten heeft bedoeld? Organist Cees-Willem van Vliet speelt de Grote Orgelmis van Bach, vergezeld van een real time presentatie op groot scherm, waarbij u met uitgelichte notenvoorbeelden kunt zien hoe Bach de teksten van de Lutherse koralen ‘uitlegt’. Een unieke ervaring die het u mogelijk maakt om in de diepere betekenislagen van Bachs muziek door te dringen en onderwijl – misschien meer dan anders – te genieten van dit meesterwerk uit Bachs orgeloeuvre.
Het werk wordt integraal uitgevoerd in de Bergkerk. Cees-Willem van Vliet speelt de orgelwerken, de Schola cantorum van de Bergkerkcantorij zingt steeds de koralen erbij, als extra steun bij het luisteren. Bij mooi weer is er na afloop gelegenheid om buiten onder het genot van een drankje uw ervaringen te delen.
Er is – in de veilige 1,5 metersetting – plaats voor 50 luisteraars. U kunt vooraf een kaartje kopen (à € 15,-) via www.bachorgelmis.eventbrite.nl. Een toegangstest is voor dit concert niet nodig.
We zien ernaar uit om u weer te mogen ontvangen bij deze Muziek op de Berg na de lock down!


Naar aanleiding van een artikel in de NRC van 29 mei
 

Ali

Onlangs stond het in de krant:

onderweg naar Europa raakt Ali

uit Afghanistan zijn familie kwijt.

Door land en zee gegaan komt hij,

alleen, net vijftien jaar, in Nederland

aan land waar hij toekomst zoekt

maar taal noch teken kent.

Hij gaat er tegenaan, haalt examens

en de krant, mensen helpen hem te

blijven staan.

Terwijl ik las, Ali, overdacht ik hoe

ontevreden ik op jouw leeftijd over

heel het leven was, hoewel ik niets

te klagen had.

Jij hebt geen tijd voor puberteit, jij

toont jouw kracht en tegelijkertijd

hoe grenzeloos verwend ik was en

ben gebleven.

                                     Tom Segaar, juni 2021
Online Bergkerkcafé – koffie en napraten na de dienst
Op zondag 6 juni kunt u vanaf 11.00 uur meedoen met het Bergkerkcafé. Met uw eigen kopje koffie in de hand kunt u inloggen bij het "online Bergkerk Café. Gastvrouw Irene van ‘t Eind
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/84601504107?pwd=cDB0UUtDS09SSmg3YWJrRXdBS3gzZz09

Meeting ID: 846 0150 4107
Passcode: 963726


Diaconale collectes en internetdiensten
Collectes in de internetdiensten zijn mogelijk door geld over te maken. Wie liever niet wekelijks een bedrag overmaakt, kan dit bijvoorbeeld ééns per maand doen. Vriendelijk verzoek het rekeningnummer van de centrale diaconie te gebruiken. U kunt de QR-code gebruiken op de website en op de orde van dienst.
Naast het overmaken van collectegelden via de QR-code kunt u uw bijdrage ook overmaken op rekeningnummer NL72 SNSB 0937 0141 09 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort onder vermelding van de collectedatum en de wijk. Het geld wordt 50/50 verdeeld over diaconie en kerkrentmeesters, tenzij u anders aangeeft.

Gedragsregels voor de vieringen in de Bergkerk
Voor de diensten in de Bergkerk geldt vanaf 5 juni een maximum van 60 mensen, buiten degenen die een taak vervullen. De kerkdiensten worden tevens via internet, kerkdienstgemist, uitgezonden met geluid en beeld.
Aanmelden voor de kerkdiensten is noodzakelijk. Dit kan door middel van het inschrijvingssysteem op de website of via de link in deze nieuwsbrief. Elke zondag is een coördinator ingeroosterd (in herkenbaar hesje). De coördinator zal de kerkgangers bij binnenkomst instructie geven en in de kerkzaal waar nodig nadere aanwijzingen.
Verder zijn de volgende zaken van belang:
1. De 1,5 meter norm is onverkort geldig; huisgenoten mogen bij elkaar zitten. In de kerkzaal staan steeds twee stoelen naast elkaar, op 1,5 meter afstand van het volgende setje. Verzoek om niet met de stoelen te gaan schuiven. Wilt u graag alleen zitten, houd dan de stoel naast u vrij.
2. Hoewel het uit oogpunt van verbinding begrijpelijk is dat gemeenteleden met elkaar in gesprek willen komen, is dat binnen de kerk niet mogelijk. Maar buiten, op het plein voor de kerk zijn er met inachtneming van 1,5 meter afstand mogelijkheden tot gesprek, mits anderen daarvan geen hinder ondervinden.
3. Gemeenteleden met corona gerelateerde klachten, zoals verkoudheid, hoesten of verhoging, dan wel zij die een huishouden delen met iemand met deze verschijnselen, blijven thuis en komen dus niet naar de Bergkerk. Alleen als er sprake is van ten minste ‘24 uren klachtenvrij’, zijn gemeenteleden welkom.
4. Gemeenteleden die tot de risicogroepen behoren wordt gevraagd ernstig te overwegen of zij het wel verantwoord vinden om naar de kerk te komen.
5. De garderobe wordt niet gebruikt; jassen worden meegenomen naar de zitplaats. In uiterste gevallen, bijvoorbeeld bij regenbuien, zal de coördinator aangeven waar jassen kunnen worden ophangen.
6. Gemeenteleden maken alleen in het uiterste geval - in overleg met de coördinator - gebruik van de toiletten.


Liederen uit het liedboek door Jeltje Hoogenkamp-Jansen (2)
Tentoonstelling in de Bergkerk, van april t/m augustus 2021
Jeltje Hoogenkamp-Jansen werd geboren in Sneek in 1946. Zij volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam.
Ze exposeert vaak, soms in een galerie, maar meestal in de openbare ruimte, in een ziekenhuis, universiteit of bibliotheek en vooral in kerkelijke gebouwen.
Zij werkt bij voorkeur rondom een thema, bijvoorbeeld het Zonnelied van Franciscus van Assisi, de Werken van barmhartigheid, de Tien woorden (vreugde der wet) en Mantels der lofzang. Verder maakte ze een serie voor de 40 dagen tijd en een advent reeks (de geboortestaties).
De komende maanden hangen in de Bergkerk 20 werken van Jeltje, die ze maakte naar aanleiding van liederen uit het nieuwe liedboek, uitgave 2013.

Het is voor de toeschouwer de kunst om tekst, beeld en melodie te combineren.
https://www.deroosvanculemborg.nl


Momentum in de Joriskerk is weer van start gegaan (op zondagmiddagen)
Een moment van bezinning, even uit de drukte in de stilte van de oude kerk. Dat is Momentum.
In de periode tot 1 oktober 2021 is de St. Joriskerk in de Amersfoortse binnenstad elke zondagmiddag gratis toegankelijk van 14.30 – 17.00 uur.
Om 15.00 en om 16.00 uur is er in het koor van de kerk Momentum, een programma van een kwartier, met live muziek, een korte Bijbellezing, stilte en gebed.
Op 9 mei jl. ging seizoen 2021 van start. De huidige richtlijnen van het RIVM worden gehanteerd.
Voor wie meer wil weten zie: www.geloven033.nl


Drieluik zoekt redactieleden
Martien Hoekzema is de nieuw benoemde communicatieadviseur van de PGA. Zij staat open voor alles wat communicatie-gerelateerd is, zoals meedenken over de nieuwsbrief van wijkgemeenten, mailchimp of andere zaken. Voor Drieluik waarvan zij hoofdredacteur en eindredacteur is, is zij op zoek naar nieuwe redactieleden.
Voor nadere informatie kunt u een mail sturen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Concerten van externe huurders

Nu het culturele leven weer op gang begint te komen, is de Bergkerk deze maand en begin juli podium voor een drietal concerten van ‘externe huurders’. We brengen ze graag onder uw aandacht:

 

11 juni 2021, 20.00 uur Duo Dulfer & Witteveen (fagot & saxofoon)
met werken van Purcell, Poulenc en Piazzolla.

Kaarten via https://www.ticketkantoor.nl/shop/bonteavond
 

18 juni 2021, 20.00 uur ‘Ananta’, Indiase klassieke muziek met

Emmy Storms (viool), Lenneke van Staalen (Indiase viool), Cynthia Liem (piano) en Heiko Dijker (table, percussive).

Kaarten via https://www.heikodijker.com/event-details/ananta-bergkerk-amersfoort
 

9 juli 2021, 20.00 uur ‘244.Zomerpassie’: de Matthäuspassion in pocketformaat.

Info en kaarten via www.244zomerpassie.nl


Daarnaast zijn er nog de programma’s van Muziek op de Berg, met een nog te bepalen invulling op zondagmiddag 27 juni en ‘Bach op de Berg’, het jaarlijkse Bachfeest op donderdagavond 28 juli. Meer informatie daarover op een later moment via onze informatiekanalen.Komende eredienst
Zondag 13 juni 10 uur dienst van Schrift en Tafel, Evangelielezing Johannes 4, 5-26.
Voorganger ds. Diederiek van Loo, stadsdominee


Let op! Aanvang van de dienst om 10.00 uur i.v.m. zomerrooster (juni, juli en augustus).

Berichten voor deze Nieuwsbrief sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij voorkeur uiterlijk woensdagavond 20 uur.
   
 
Facebook
Komende eredienst
Twitter
Website

Berichten voor deze Nieuwsbrief naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij voorkeur uiterlijk woensdagavond 20.00 uur
De Nieuwsbrief is digitaal te ontvangen door eenmalige melding bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autodienst
Wilbert Koop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-41123253)
Beheerder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4617917 06 13460022
Cantor/Organist
Cees Willem van Vliet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel. 06-16372027)
Financiën
Penn. Bergkerk rek.nr NL22 INGB 0000 5259 46 en/of
Bergkerk rek.nr NL41 ASNB 0854 6343 47
Financiën
Diaconie: rek.nr NL77 INGB 0004 9582 44
Financiën
St Amersfoortse Bergkapel: rek.nr NL40 INGB 0008 2419 72
Ledenadm.
Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meldpunt pastoraat
Irene van ’t Eind (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-19945139 ma-vr 18.00-19.00)
Predikant
Ds. Jan van Baardwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-83951074)
Scribaat
Martha Beuckens en Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Website
www.bergkerk.nl twitter: @bergkerk facebook: bergkerk