Amersfoortse kerken namen begin 2022 het initiatief voor de Actie herverdeling energiecompensatie. Deze solidariteitsactie waaraan iedereen kan meedoen, startte op 6 maart en blijft doorlopen zolang als nodig. Het is fijn dat er nog steeds bedragen binnenkomen. En met het oog op de stijging van de energiekosten is er alle reden om de actie voort te zetten.
De inflatie en energierekeningen rijzen immers de pan uit.
Alle huishoudens in Nederland met een electriciteits-aansluiting krijgen in november en december via hun energiebedrijf een bijdrage van €190 per maand. Via onze actie willen wij ook nu weer ieder die het geld kan missen, in staat stellen én oproepen om de ontvangen bijdrage te doneren aan huishoudens die het echt hard nodig hebben.

Donaties zijn nog steeds welkom op bankrekeningnummer NL18INGB0002307132 t.n.v. Raad van Kerken, o.v.v. “Amersfoort geeft warmte”. Dit is een ANBI rekening.
De QR-code is ook nog steeds geldig;

Verloop van de actie tot nu toe

Op dit moment (31 oktober 2022) is er €83.000 gedoneerd. Donaties werden vooral gegeven door personen maar ook door de Parochiële Caritas, diaconieën, enkele fondsen (waaronder het Thomas Scheltusfonds), Rotary Club Amersfoort en Lionsclub Eemland.
Totnutoe hebben wij - in samenwerking met de gemeente Amersfoort - €43.000 aan bijdragen uitgekeerd.
De hulpvraag vanuit de Amersfoortse bevolking verloopt wat trager dan verwacht. Dit wordt o.a. veroorzaakt doordat blijkt dat méér mensen dan aanvankelijk gedacht nog profiteren van een meerjarig energiecontract en dus pas later mogelijk een beroep op ons Warmtefonds doen. Ook merken we dat er mensen zijn die wat huiverig zijn om een financiële bijdrage aan te vragen. Samen met de gemeente stimuleren we mensen die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, om die bijdrage alsnog aan te vragen.
Over het verloop van de actie hebben we veelvuldig contact met de gemeente en we spraken inmiddels ook met de verantwoordelijke wethouder Nadya Aboyakoub-Akkouh. We verwachten dat het aantal hulpvragen in de komende maanden en ook volgend jaar zal blijven stijgen.

De Initiatiefgroep ‘Amersfoort geeft warmte’
Hetty van Berkum
Jennie Harmelink
Huib Klamer