Het was weer een echt feest, de Sint Maarten viering met de kinderen van het AZC. Voor het vierde jaar alweer. Omdat er vorig jaar onverwacht heel veel kinderen op af kwamen, hadden we extra helpers gevraagd. Er waren veldposten nodig die ergens op het AZC terrein stonden te wachten tot de kinderen langskwamen, om iets in hun tasje te stoppen na het zingen van de Sint Maartenliedjes. Ook waren er begeleiders nodig voor de groepjes kinderen. Gelukkig bleek binnen de Bergkerk veel enthousiasme te zijn om mee te doen, zowel onder Rond de 15-ers als andere gemeenteleden. Er meldden zich zelfs meer helpers dan nodig waren! Wat een rijkdom!

Zo stonden we op zondag 11 november om 17.30 uur met een hele ploeg klaar om de kinderen te ontvangen. De veldposten verspreid over het donkere terrein, met hun zaklamp, mandarijnen, snoep, pennen en andere cadeautjes. Maar op het AZC weet je het nooit van tevoren. Dit keer geen opgewonden schare voor de deur, zoals vorig jaar. Er stonden maar een paar kinderen te wachten. Zou er nog wel iemand komen? Jawel hoor, alleen lieten ze even op zich wachten. De klok speelt op het AZC nu eenmaal niet zo’n belangrijke rol, zeker niet op zondag, de enige dag dat mensen zich niet hoeven te melden. Gelukkig voor de veldposten was het droog en vrij zacht weer, zo was het wachten wel een tijdje vol te houden. Er hebben al met al meer dan 30 kinderen meegedaan. En enkele AZC tieners, te groot om nog met een lampion mee te lopen. Als assistent konden ze toch een gevuld tasje verdienen. Toen alle groepjes hun ronde hadden gedaan was er voor iedereen nog een gezellig koek- en limonadefeestje in het lokaal van de Gezelligheid. Drie spuitbussen slagroom werden op de koeken leeggespoten, waarna er hagelslag overheen gestrooid werd om het feest compleet te maken. Alle vrijwilligers hartelijk dank en alle Bergkerkers dank voor hun bijdrage aan de diaconale collecte, die het werk van de Gezelligheid mogelijk maakt.

Marijke Visser

Het asielzoekerscentrum in Amersfoort is sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie. Dat wil zeggen dat op deze locatie uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen wonen.

Omdat de bewoners uitgeprocedeerd zijn is de begeleiding op de locatie gericht op vertrek uit Nederland. Voordat vertrek uit Nederland te realiseren is kan er enige tijd overheen gaan; de periode die mensen in een gezinslocatie verblijven is gemiddeld langer dan in een regulier azc.

De gezinslocatie is een vrijheidsbeperkende locatie: door de week hebben de volwassenen een dagelijkse meldplicht. Ook moeten zij binnen de gemeentegrens blijven. Bewoners mogen verder als in elk azc het terrein op en af, en ook kunnen zij gewoon bezoek ontvangen volgens de
gebruikelijke regels (in grote lijnen: tussen 8.00 en 22.00 uur, bezoek moet zich kunnen identificeren en wordt over het terrein begeleid door de te bezoeken bewoner).

Voor de kinderen zijn er dezelfde voorzieningen als op andere opvanglocaties. Zo gaan ze gewoon naar school, ze kunnen gebruik maken van het open leercentrum op de locatie, en er worden geregeld activiteiten voor hen georganiseerd.

Diaconie betekent een open oog en oor voor mensen in de knel, zowel in onze naaste omgeving als wereldwijd. De diaconie van de Bergkerk wil praktische ondersteuning bieden aan deze mensen en hen eventueel financieel bijstaan.

Moderamen

Mw.  A. Weiland (Anne) - Voorzitter Kerkenraad

Ds. J. van Baardwijk - Predikant

Mw. M. Beuckens-Vries (Martha) - Ouderling-scriba