Muziek op de Berg | Zondag 24 november 2019, 17.00 uur

Rosenmüller – Vespers voor Christus Koning
Bergkerk Vocaal Ensemble en barokinstrumentalisten o.l.v. Cees-Willem van Vliet

In de rijke kerkmuzikale traditie van de Bergkerk heeft de muziek van de wat minder bekende maar zeer invloedrijke Johann Rosenmüller altijd een bijzondere plaats ingenomen. In 1655 zou hij Thomascantor in Leipzig worden, maar hij belandde uiteindelijk als trombonist in de San Marco van Venetië. Daar schreef hij, ongetwijfeld geïnspireerd door Monteverdi, het grootste deel van zijn prachtig geïnstrumenteerde oeuvre van barokke kerkmuziek. Een aantal psalmen en motetten daaruit vormen de ingrediënten voor een muzikale vesperdienst op de laatste zondag voor de Advent, zoals die onder leiding van Rosenmüller had kunnen klinken. Toegang: vrije bijdrage.

SEPTEMBER (29)

Gregoriaanse Vespers voor Sint Michael
Schola cantorum van de Bergkerkcantorij

Alles keert altijd weer terug. Dat geldt zeker voor het gregoriaans, de oeroude zang van de westerse kerk. De schola cantorum van de Bergkerkcantorij zingt op dit avonduur de gregoriaanse vespers voor het feest van Sint Michaël. Deze Bijbelse evenknie van Sint Joris staat in het boek Openbaring in voor het gevecht tegen de draak. Psalmen en beurtzangen, het Magnificat, allemaal bezingen ze, in pure eenstemmigheid, de engelen rond Gods troon. Een uur ‘terug naar de bron’.

OKTOBER (27)

Duruflé – Requiem
Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos

“Dit Requiem is niet een etherisch werk dat zich loszingt van de wereldse zorg”. Het gaat eerder “over de vrees van de mens die wordt geconfronteerd met de dood” en over de troostende “vlucht van de ziel naar het paradijs”. Zo omschreef Maurice Duruflé zijn beroemde Requiem uit 1947. Het staat in de traditie van de liturgische beweging en de herwaardering van het gregoriaans in de eerste helft van de 20e eeuw in Frankrijk. Kamerkoor Vocaliber zingt het Requiem, Cees-Willem van Vliet tovert het Bergkerk-orgel om in een Frans romantisch orgel, een klinkende opmaat naar de dagen rond Allerheiligen.

NOVEMBER (24)

Rosenmüller – Vespers voor Christus Koning
Bergkerk Vocaal Ensemble en instrumentalisten o.l.v. Cees-Willem van Vliet

In de rijke kerkmuzikale traditie van de Bergkerk heeft de muziek van de wat minder bekende maar zeer invloedrijke Johann Rosenmüller altijd een bijzondere plaats ingenomen. In 1655 zou hij Thomascantor in Leipzig worden, maar hij belandde uiteindelijk als trombonist in de San Marco van Venetië. Daar schreef hij, ongetwijfeld geïnspireerd door Monteverdi, zijn ‘Mariavespers’. Delen daaruit – en uit zijn vele andere werken – vormen de ingrediënten voor een vesperdienst op de laatste zondag voor de Advent, zoals die onder leiding van Rosenmüller had kunnen klinken.

DECEMBER (22)

Advent Carol Service
Nationaal Gemengd Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde

Voortgekomen uit het concept van Kings College in Cambridge, de Engelse kerstavondviering van liederen en ‘christmas carols’, doen ook de Advent Carol Services meer en meer omgang. Lezingen die toe leiden naar het feest van de geboorte, omgeven door prachtige carols en ‘advent sentences’, besloten met de beroemde ‘O-antifonen’. Talloze componisten schreven hun mooiste stukken voor deze traditie. Ze worden deze avond gezongen door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde. (Dit programma heeft het karakter van een dienst)