Kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 worden uitgenodigd voor de basiscatechese. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen zij op een speelse en creatieve manier nieuwe dingen ontdekken op het gebied van kerk, kerkdienst, Bijbel en geloof.

De opbouw van de basiscatechese is als volgt:

De kinderen van de lagere school krijgen, verdeeld in twee leeftijdscategorieën, twee catecheseblokken aangeboden. In totaal volgt een kind 24 lessen, verdeeld over twee jaar. Er wordt gezamenlijk gegeten en daarna komen in de verschillende groepen allerlei onderwerpen aan bod zoals ‘wat doet de dominee’, ‘wat is de doop’, ‘wat gebeurt er tijdens het avondmaal’ en ‘ wat is de betekenis van al die kerkelijke feestdagen’. Aan de hand van Bijbelverhalen worden thema’s als vertrouwen, liefde en jaloezie behandeld. Dat gebeurt op verschillende manieren: lezen, spelen, knutselen, en soms toneel.

Op Witte Donderdag vieren de kinderen samen met hun ouders en de kinderen van de Westhill de Seidermaaltijd.

De basiscatechese is niet alleen bedoeld voor de kinderen uit de Bergkerk, maar ook voor vriendjes, vriendinnetjes en andere kinderen die niet tot de Bergkerkgemeenschap horen. Het aanbod van de onderwerpen van de catechese wordt aangepast aan de voorkennis die de kinderen hebben.

Informatie:
Jan Veltman

Jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 18 hebben hun eigen club: ‘Rond de 15’.

Op de 2e en 4e zondag van de maand is op zondagmorgen om 10:30 uur een bijeenkomst in de Bergherberg.

De jongeren werken met projecten en thema’s die gezamenlijk worden uitgekozen. Tijdens de bijeenkomsten wordt volop gediscussieerd en er is ruimte voor creativiteit en muziek.

"Rond de 15" is een groep waar iedereen zichzelf mag zijn en waar een goede sfeer belangrijk is.

Leiding van Rond de 15:
Wouter en Annika Verhaage

Afgelopen zondagen hebben de jongeren van Rond de 15 een Crowdfunding project uitgewerkt. Hoe gaan we geld verdienen voor een goed doel. Gekozen is voor een project van het Corderius college in Pir, Roemenië. Begin mei hebben leerlingen en docenten daar klaslokaaltjes gemaakt, kinderwerk gedaan, schoolspullen naar een lagere school gebracht en kleuters blij gemaakt met een speelgoedpakketje.

Op zondag 1 juni was de diaconale collecte voor dit doel en de jongeren van Rond de 15 verkochten voor en na de dienst cakejes en brownies  die ze in de bakkerij van De Jong hebben gebakken.

De kindernevendienst, de Westhill, is bedoeld voor kinderen van 4-12 jaar.

De bijeenkomsten vinden plaats op zondagmorgen tijdens de kerkdienst van 10.30 uur en in de zomer om 10.00 uur.

In de vakanties worden de diensten van de Westhill geleid door gemeenteleden. In de zomer alleen de eerste en laatste zondag van de vakantie.

De kinderen komen samen met de gemeente in de kerkzaal. Twee kinderen dragen het licht binnen. Beurtelings hebben de kinderen een aandeel in het drempelgebed. Nadat de predikant een inleiding op de dienst heeft gehouden en het lied van de maand is gezongen, gaan de kinderen naar hun eigen ruimtes.

Er is een indeling in drie leeftijdsgroepen, de Molshoopjes, de Duinklimmers en de Alpinisten.

De leiding van de Westhill is in handen van: Ianthe van der Deijl, Jannet Mosterd, Cornelijne van Meeteren, Suzanne de Jong. Myrthe Kroes, Martien de Wilde, Francien Post en Jan Veltman.

De kinderen luisteren naar de Bijbelverhalen en verwerken deze op hun eigen manier. Aan het eind van de dienst komen alle kinderen terug in de dienst om met de gemeente de zegen te ontvangen.

De kinderen mogen deelnemen aan het avondmaal.

De jaarlijkse ‘overvliegdienst’ waarin we stilstaan bij de ‘rite de passage’ van kinderen die beginnen aan het voorgezet

onderwijs en in de kerk de overgang maken van Westhill naar ‘rond de 15’ staat gepland voor zondag 6 juli.

De allerkleinsten kunnen tijdens de dienst van 10:30 uur (in de zomer 10:00 uur) terecht bij de kinderoppas.

Coördinator:

Desirée Eggink, tel. 4700090.