NIEUWSBRIEF 18 september 2022

 

Zondag 18 september 2022 – 15e na Pinksteren 
09.00 uur Kapel – dienst van Schrift en Tafel 
10.30 uur Kerkzaal - dienst van Schrift en Gebed 
Evangelielezing Lucas 16,1-17 Voorganger ds. Diederiek van Loo 
Voor de kinderen is er kindernevendienst. 
 
 
Online dienst 
Klik hier om direct naar Kerkdienst gemist te gaan. 
Klik hier voor de handleiding van Kerkdienst gemist. 
Klik hier voor de orde van dienst onder Downloads op de website van de Bergkerk. 
 
 
Autodienst 
De autodienst is actief. Mocht u ’s zondags naar de dienst in de Bergkerk willen gaan en u hebt geen vervoer, dan kunt u contact opnemen met Wilbert Koop, coördinator van de autodienst (tel. 06 41123253 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 
 
 
Avondgebed 
Om even voor half acht luidt de klok voor het wekelijkse woensdagavond gebed in de kapel. We bidden en zingen mee met de psalmen en een korte lezing volgens het dagelijks leesrooster van Taizé. Er is stilte om te overdenken en er worden voorbeden gezegd. Er klinken namen van zieken uit onze gemeenschap. U bent hartelijk welkom om het doorgaande gebed in de kapel mee te bidden. 
 
 
‘Meet & Greet’ een terugblik 
We kijken terug op een zeer geslaagd samenzijn in de tuin en op het terras van de Bergkerk. Heerlijk nazomerweer, lange tafels met goede gesprekken en nieuwe ontmoetingen.  
Marieke speelde in de dienst en op het terras prachtig op haar accordeon. Dank aan de jongeren voor de bediening. We hieven het glas op de hoveniers van de Bergkerk, dank voor al het werk. Elke maandagmiddag samen klussen in de tuin. U bent van harte uitgenodigd om mee te doen. De kinderen werden geschminkt en er was een mooie uitleg over de bijenkas en natuurlijk een ijsje van Vitelli inmiddels een traditie.  
 
Leukst gehoorde opmerking: 'Ik moet zo gaan, maar ik sjees eerst nog even door het meditatiepad!' Power meditatie.  
Dank aan alle voorbereiders. Van Dik Sanders en Wulfred Hofland, hieronder enkele foto's, een kleine sfeerimpressie. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken bijeen in Karlsruhe 
Leo Koffeman, aanwezig op de Assembler in Karlsruhe, vertelt over zijn ervaringen.   27 september. Fonteinkerk  om 20 uur. . 
 
 
https://mcusercontent.com/f7ba2b8234c04ab46101dd524/images/fd7f22c2-0faf-9f29-adb9-3849cc271b05.jpg 
 
 
 
Workshop over Simone Weil: aandacht als instrument van liefde 
 
Momenteel is er een hernieuwde belangstelling voor het gedachtegoed van de joodse filosofe, politiek activiste en mystica Simone Weil (1909-1943). Want haar gedachten blijken zeer actueel in een tijd waarin er sprake lijkt van een tekort aan aandacht in relaties, op de werkvloer, in de zorg en in de sfeer van de overheid. 
Haar laatste boek De Verworteling geeft een scherpe blik op onze huidige spirituele problemen. In de loop van haar leven maakte ze een spirituele wending naar de mystiek en vooral naar Christus. Ze ontwikkelde het concept van de aandacht als instrument van de ‘ontzelving’, nodig om de wereld zuiver waar te nemen en de naaste in gerechtigheid te kunnen liefhebben.  
  
Gedurende vier avonden maken we kennis met het gedachtegoed van Weil en gaan we ons oefenen in aandacht voor jezelf en de ander. Zo leren we grotere levensthema’s aandachtig te beschouwen en daarop te acteren. We gebruiken daarvoor het boekje van Lieven de Maeyer, Simone Weil, Leven op de rand van de wereld, verkrijgbaar bij de boekhandel voor €15. Geïnteresseerden in deze thematiek kunnen ook het toegankelijke boek (geschreven door Katrien Schaubroeck) over Iris Murdoch lezen, Een filosofie van de liefde, €15. 
 
Deze avonden worden verzorgd door Govert Jan Bach, theoloog en pastoraal psycholoog. Hij werkte als ziekenhuispredikant, daarna als psychotherapeut, programmamaker en schrijver. Sinds 1970 is hij bezig met het gedachtegoed van Simone Weil. 
Op dinsdag 1, 8, 22 en 29 november, van 20.00-22.00 uur, in de Bergkerk, Abraham Kuijperlaan 2. Er is plaats voor max. 15 deelnemers. Ook niet-leden van de Bergkerk zijn van harte welkom. Er staat een mandje voor uw vrijwillige bijdrage. 
Nadere informatie en/of opgave bij de tweede scriba: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
 
https://mcusercontent.com/f7ba2b8234c04ab46101dd524/images/c5b8bd2e-46c9-a6d3-dd93-274401ed5b86.jpg 
 
 
Spel & Spul - zaterdag 1 oktober van 9.30 – 15.00 uur 
 
Ook dit jaar zijn we alweer druk met de voorbereidingen voor Spel en Spul 2022. Dit jaar wordt de jaarmarkt gehouden op zaterdag 1 oktober van 9.30 – 15.00 uur. 
Inleverdata voor goederen: 
Woensdag 28 september:  10.00 – 20.00 uur 
 
 
Donderdag 29 september: 10.00 – 20.00 uur 
Vrijdag 30 september:        10.00 – 12.00 uur. 
 
Onze Spel & Spul is op drie pijlers gebouwd:  
 • interne versteking van onze gemeente: samen ergens je schouders onder zetten, elkaar onder andere omstandigheden ontmoeten; 
 • in beeld brengen dat de Bergkerk onderdeel van de samenleving is, onderdeel van de buurt is en zich niet wil laten zien als een institutie, maar een vereniging van mensen; 
 • opbrengsten genereren uit de verkoop van beschikbaar gestelde goederen en diensten 
Met vele handen willen we er ook dit jaar weer een succes van maken. Daar hebben we u voor nodig: bij een activiteit, het bemensen van een kraam, het sorteren en uitzoeken, het slepen van spullen, het rondbrengen van flyers, het bakken voor café ‘t Dorstige Hertje’, het aanbieden van diensten voor de dienstenkraam…. Kortom, we doen een beroep op u om uw kernkwaliteiten volledig in te zetten 
 
Nieuw dit jaar:  
 • Vintage modeshow, gelopen door onze eigen mannequins. Graag ontvangen we uw vintage kleding of accessoires voor show en verkoop. (Vintage is alles van voor het jaar 2000); 
 • Een kraam in te richten met door Bergkerkers zelfgemaakte producten: bent u goed in het maken van jam, handig met naald en draad, creatief met pen en papier of anderszins en wilt u iets aanleveren voor deze kraam, dan horen we het graag! 
Spullen die we verder graag ontvangen:  
 • Boeken 
 • Muziek (Vinyl, CD’s) en kantoorartikelen 
 • Kinderspeelgoed 
 • Mooi en gaaf glaswerk, kristal, keramiek en porselein 
 • Baksels voor café ’t Dorstige Hertje’ 
 • Kunst, denkt u daarbij aan schilderijen en prenten 
 • Een dienst 
Deze keer nemen wij niet in:  
 • Electra 
 • (Klein) Meubilair 
 • Tassen, koffers, textiel en sportartikelen 
 • Potten en pannen 
 • Tuingereedschap 
We zijn helaas niet in de gelegenheid om spullen bij u te komen ophalen. 
 
Laten we er samen weer een feestdag van maken en meldt u bij ons aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Namens de Spel en Spul commissie, Jan Bosman, Margot Stassen, Jolijne Viergever. 
 
 
 
 
Kroonbede maandag 19 september 
 
19.30 tot ca 20.15u, met koffie na afloop Aan de vooravond van Prinsjesdag 2022 bidden  
we voor politici en bestuurders. 
Gezien de vele problemen is daar alle reden voor. 
Leden van kerken en politieke partijen in Amersfoort zijn uitgenodigd. 
Voorganger: Martin Snaterse (predikant De Inham, Hoogland) 
Plaats: Heilig Kruiskerk, Liendertseweg 46 
Organisatie: Raad van Kerken Amersfoort 
 
 
 
 
Muziek op de Berg 
Zondag 25 september 2022, 16.00 uur | Franck – Messe Solennelle op 12. 
Dit jaar is het 200e geboortejaar van César Franck, de pater seraphicus, een van de grote componisten van de 20e eeuw, met name vernieuwer van het orgelrepertoire. In dit concert klinkt de enige miscompositie die hij schreef, toen hij nog maar net organist werd van de St. Clothilde in Parijs. Hij verwierf wereldfaam door het eenvoudige, maar kennelijk een diepe snaar rakende, solo-motet dat er deel van uitmaakt: Panis Angelicus. Het werk wordt uitgevoerd in de oorspronkelijke versie voor koor, solisten, orgel, harp, cello en contrabas. Met o.a. Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos. Toegang middels kaartverkoop online en aan de deur. 
 
Diaconale collectes en internetdiensten 
Collectes in de internetdiensten zijn mogelijk door geld over te maken. Wie liever niet wekelijks een bedrag overmaakt, kan dit bijvoorbeeld ééns per maand doen. Vriendelijk verzoek gebruik te maken van het rekeningnummer van de centrale diaconie. De QR-code staat op de website en op de orde van dienst. 
Naast het overmaken van collectegelden via de QR-code kunt u uw bijdrage ook overmaken op rekeningnummer NL72 SNSB 0937 0141 09 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort onder vermelding van de collectedatum en de wijk. Het geld wordt gelijk verdeeld over diaconie en kerkrentmeesters, tenzij u anders aangeeft. 
 
 
Nieuwe expositie BK2 
Kunstwandeling “Landschappen uit Den Treek en omgeving” 
door Cornelijne van Meeteren- Bos 
 
van zondag 11 september t/m zondag 20 november 2022 
in de Bergkerk, Dr. Abr. Kuijperlaan 2 
Zondag na de dienst (11:45u) of op afspraak: 033-4617917 
 
Met gepaste trots presenteert de kunstcommissie deze tentoonstelling van Cornelijne, bekend lid van de Bergkerk. 
Alhoewel Cornelijne veel abstract werk maakt, heeft ze voor deze tentoonstelling voor een realistische schildertrant gekozen. 
De schilderijen zijn ontstaan in coronatijd, toen zij vaak wandelde op het landgoed Den Treek, waar ze verschillende doorkijkjes van het landschap heeft vastgelegd. 
Deze schilderijen vormen de basis van een wandeling van ongeveer een uur door het gebied. Zij schrijft: 
“ Het doet me veel plezier om te laten zien waar ik zolang mee bezig ben geweest. Ik heb nog wat andere landschapjes toegevoegd uit de omgeving bijvoorbeeld de Heiligenbergerbeek. 
 
Maar ik probeer vooral te laten zien dat je niet ver hoeft te lopen, 
 
om ergens stil te staan en je te verwonderen over zoveel moois om je heen.” 
De wandeling is bij de tentoonstelling in de kerk verkrijgbaar. 
 
 
Open dag AZC 
Op zaterdag 24 september houdt het Amersfoortse AZC van 13- 16 uur open huis. Er wordt o.a. een rondleiding gegeven door het COA en natuurlijk is de Gezelligheid er ook. We vertellen je graag meer over onze activiteiten voor de kinderen op het AZC. 
 
House of Joy 
Deze middag is er ook gelegenheid een kijkje te nemen in het pas geopende House of Joy, vlak bij het AZC, in het voormalige Vlinderhuis (BW laan 49-51) Het House of Joy is een soort buurthuis voor de bewoners van het AZC. Het is opgestart door de Stichting Gave, die in ons land al meer van deze ontmoetingsplekken heeft geopend. Het is de bedoeling dat de Amersfoortse kerken helpen dit werk te dragen. Op dit moment werkt een aantal kerken, waaronder de Bergkerk, al mee.  In het House of Joy kunnen op loopafstand activiteiten voor de AZC bewoners georganiseerd worden. Het House of Joy is er voor alle bewoners, ongeacht hun religie of levensovertuiging. In de Bergkerk geeft Hilda Koning al jarenlang taallessen aan asielzoekers. De afstand was soms een drempel. Nu kan de taalles vlakbij  
 
het AZC gegeven worden. Er komt een naaiatelier en een bijbelclub voor  
kinderen.  Ook wordt gedacht aan koffie/ inloopochtenden voor volwassenen en activiteiten voor tieners. Voor hen is nu nog weinig te doen op het AZC. De Gezelligheid blijft met de kinderen op het terrein van het AZC spelen maar voor bijzondere activiteiten kunnen we in het House of Joy terecht. De afgelopen weken is hard gewerkt om de ruimte gezellig te maken.  Kom vooral kijken op zaterdagmiddag 24 september! 
Marijke Visser 
 
 
Vredesweek 2022 
 
Dialoogavond in de Vredesweek op woensdag 21 september. 
Organisatie: Amersfoorts Platform voor levensbeschouwingen en Religies 
Mevlana Moskee, van Galenstraat 37 b, 3814 RB Amersfoort. 20 u- 21.30 u. 
Met de moed der wanhoop. Over cynisme en hoop 
 
 
Oproep 
Aanhakend aan de oproep van het INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers, gefinancierd door kerken en diaconieën) komt nu een concrete vraag naar voren: is iemand bereid en in staat tijdelijk onderdak te bieden aan een Oekraïense vrouw? Ze is al aangemeld bij Takecarebnb (https://takecarebnb.org/), maar er is nog geen ‘match’ gevonden.  
 
Tania is een 54-jarige alleenstaande vrouw. Ze woont sinds maart in het Friese dorpje Gaastmeer (280 inwoners), dat in maart tien Oekraïense gezinnen heeft opgenomen. Tania heeft in Gaastmeer werk gevonden als schoonmaakster in de recreatiesector (boten en vakantiehuizen schoonmaken). Maar dit (seizoens-) werk stopt per 4 oktober en in Gaastmeer en omgeving is in de wintermaanden geen werk. Tania was in Oekraïne makelaar, ze spreekt Oekraïens, minimaal Engels en zit op Nederlandse les.  Ze wil nu naar een andere plaats en wil daar graag weer werken.  
Tania heeft soms enige begeleiding/hulp nodig, met name bij afspraken maken, b.v. bij het aanmelden bij de gemeente, leefgeld aanvragen in de gemeente waar ze naartoe verhuist.  
Zij wil zodra het mogelijk (min of meer veilig) is weer terug naar Oekraïne.  
 
Voor nadere inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
 
Komende erediensten 
Zondag 25  september, 16e na Pinksteren 
9.00 uur dienst van Schrift en Tafel 
10.30 uur dienst van Schrift en Tafel 
Evangelielezing Lucas 16,19-31
Voor de kinderen is er om 10.30 uur ouder-kind viering in de kapel.
   
 
Facebook
Twitter
Website

Berichten voor deze Nieuwsbrief naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij voorkeur uiterlijk woensdagavond 20.00 uur
De Nieuwsbrief is digitaal te ontvangen door eenmalige melding bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autodienst
Wilbert Koop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-41123253)
Beheerder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4617917 06 13460022
Cantor/Organist
Cees Willem van Vliet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel. 06-16372027)
Financiën
Penn. Bergkerk rek.nr NL22 INGB 0000 5259 46 en/of
Bergkerk rek.nr NL41 ASNB 0854 6343 47
Financiën
Diaconie: rek.nr NL77 INGB 0004 9582 44
Financiën
St Amersfoortse Bergkapel: rek.nr NL40 INGB 0008 2419 72
Ledenadm.
Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meldpunt pastoraat
Irene van ’t Eind (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-19945139 ma-vr 18.00-19.00)
Predikant
Ds. Jan van Baardwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-83951074)
Scribaat
Martha Beuckens (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Website
www.bergkerk.nl twitter: @bergkerk facebook: bergkerk