NIEUWSBRIEF 7 juli 2019

Dienst zondag 07 juli 2019

10.00 uur dienst van Schrift en Gebed - ds. T. Fossen

Rondde15

De laatste periode R15 hebben we afgesloten met interessante onderwerpen en een gezellige afsluiting.

We ontvingen bezoek van Wilko van Holten, pastor aan De Voorde, de TBS kliniek op het terrein van Zon en Schild. Als diakenen gingen we daar al eens op bezoek, helaas brengt bezoek van de jongeren aan de kliniek teveel onrust voor de patiënten met zich mee en kwam Wilko bij R15 langs. Op basis van een casus hadden we een stille muurdiscussie, op de muur ontstonden opmerkingen waar anderen weer op reageerden. We spraken over waarom mensen in de tbs kliniek terecht komen, welke levensomstandigheden bepalend kunnen zijn, hoe hun leven in de kliniek verloopt en welke rol Wilko als pastor speelt. Ook spraken we over de inspiratie vanuit de bijbel van Wilko om dit werk te doen en waarom geloven voor tbs patiënten houvast kan bieden. Het was een indrukwekkende bijeenkomst die prachtig werd afgesloten door de speciale zegen die Jan van Baardwijk aan het einde van de dienst uitsprak; zo kwam alles mooi samen!
Bent u geïnteresseerd in de discussie, lees dan eens de discussie op de muur van de herberg. Bent u geïnteresseerd in de Voorde, Wim van Diermen is onze contactpersoon en bezoekt de kliniek namens de Bergkerk.

Met Ton van der Ham hadden we een boeiende bijeenkomst: Stijgende zeespiegels, afnemende biodiversiteit, onze verslaving aan vlees, fossiele brandstoffen en plastic. En dan de vraag ‘zalig de zuurpruimen of leve de optimisten’? We waren ons er allemaal zeer van bewust dat het er nu op aankomt. We praatten open over hoop en scepsis. Over de noodzaak om de kale feiten te kennen en in actie te komen. Het jaar sloten we gezellig af met versnaperingen en een bijeenkomst over vriendschap buiten op het veld, we deden een quiz en spraken over ´Voel je je een nummer of een vriend’. R15 start na de zomer op de tweede zondag van september.

Met een hartelijke groet

Josien Kieskamp

BACH op de Berg – zondag 28 juli 2019 aanvang 20 uur

Henriette Feith, sopraan & Barokensemble onder leiding van Cees-Willem van Vliet

Ook dit jaar, midden in de zomer, brengen we op de sterfdag van Johann Sebastian Bach, weer een ode aan deze grootste kerkmusicus aller tijden.
‘Bach op de Berg’ is inmiddels een luisterrijke traditie geworden. Dit jaar wordt onder andere uitgevoerd de prachtige cantate voor sopraan solo, Weichet nur betrübte Schatten.

(Correctie opp de vorige nieuwsbrief)
Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en het glas te heffen.

Aanvang 20.00 uur – iedereen is van harte welkom.

Cees-Willem van Vliet

Gedachtenisplaats – de volgende stap

Al enkele jaren worden plannen gemaakt om in de Bergkerk een gedachtenisplaats in te richten. Een plek die gemarkeerd wordt en die mensen uitnodigt om te gedenken.

Gedenken en geloven hebben met elkaar te maken. De gemeente deelt de gaven van brood en wijn tot Zijn gedachtenis. De kerkzaal is de plek waar uitvaarten plaatsvinden en waar wordt gedoopt. Verleden, heden en toekomst staan in perspectief.

Hier komt gedenken als persoon en als gemeente bij elkaar.

Een destijds door de wijkkerkenraad ingestelde werkgroep heeft veel werk verzet om te komen tot een concreet voorstel. Daarbij heeft zij ook zoveel mogelijk betrokken de wensen, ideeën en meningen die haar ter ore kwamen. Zo is het ontwerp na de gemeenteavond in het najaar van 2018 ook aangepast. In het voorstel is gekozen voor een gedachtenisplek die zich bevindt aan de lange raamwand tegenover de kopse kant van de avondmaalstafel. De plaats wordt bijzonder gemaakt door een glaskunstwerk, dat ruimte geeft aan individuele beleving. Het invallende licht zal er een verrassende invloed op uitoefenen. Er zal tevens een mogelijkheid zijn voor het branden van een kaars.

De wijkkerkenraad heeft dit voorstel goedgekeurd zodat de uitvoering nu ook naderbij komt. Na de vakantie wordt u nader geïnformeerd over onder andere het glaskunstwerk en de inrichting en financiering ervan.

Namens de wijkkerkenraad,

Paul Rijksen

Expositie Suze Termaat

Onder de titel ‘Welke weg’ exposeert Suze Termaat nog tot 1 september 2019 in de kerk- en gemeentezaal van de Bergkerk. Haar inspiratie vindt ze in het dagelijks leven, uit de natuur en soms uit een gedicht.
Een aantal werken heeft zij gemaakt naar aanleiding van het gedicht van Robert Froat “The road not taken”. Deze werken zijn te zien op de expositie in de Bergkerk. Sinds 2006 maken Suzes werken deel uit van exposities in onder andere Deventer, Rijswijk, Dordrecht, Harderwijk en Putten, haar woonplaats. Suze behoort tot tot de groep van art-quilters. In 2017 won zij in Delmenhorst met haar werk Boundless de 2
e prijs Art Quilt Award en verder was haar werk te zien in Birmingham en St. Marie aux Mines.

Meet & Greet 22 september

De wijkkerkenraad van de Bergkerk nodigt iedereen uit die betrokken is bij de Bergkerk en zich (willen gaan) inzetten voor de Bergkerk, in commissies, werkvelden, als gemeentelid door aanwezig te zijn of als voorbijganger. We vieren dat feestelijk op zondagochtend 22 september, aansluitend aan de kerkdienst van 11.30 tot 13.30 uur. Het accent ligt op de onderlinge ontmoeting, kennismaking met de nieuwe beheerder en uitzwaaien van Ronald als vertrekkend beheerder, en de verbinding tussen generaties. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en een speels programma. Reserveer de datum alvast in uw agenda.

Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘Meet en Greet’. Voor meer informatie Anne Weiland, Martijn de Jong-Tennekes of Dik Sanders.

Geen Nieuwsbrief in de vakantieperiode

Dit is de laatste Nieuwsbrief voor de vakantie. De eerste Nieuwsbrief na de vakantie verschijnt op 1 september. Tot donderdagmorgen 29 augustus 10 uur kunt u berichten en/of mededelingen insturen, zie de adresgegevens in het kader hieronder.

Dienst zondag 14 juli 2019

10 uur Dienst van Schrift en Tafel – mevrouw ds. G. Morsink, Zeist.

 
Facebook
Twitter
Website

Berichten voor deze Nieuwsbrief voor donderdag 10.00 uur naar: nieuwsbrief@bergkerk.nl
De Nieuwsbrief is digitaal te ontvangen door eenmalige melding bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autodienst:              Wilbert Koop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-41123253)
Beheerder:               Ronald Buijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4617917)
Cantor/Organist:     Cees Willem van Vliet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel. 06-16372027)
Financiën:                Penn. Bergkerk rek.nr NL22 INGB  0000 5259 46 en/of 
                                 Bergkerk rek nr. NL41 ASNB 0854 6343 47
Financiën                  Diaconie: NL77 INGB 0004 9582 44
Financiën                  St Amersfoortse Bergkapel: NL40 INGB 0008 2419 72
Ledenadm.:               Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meldpunt pastoraat: Irene van ’t Eind (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. /
                                  06-19945139 ma-vr 18.00-19.00)
Predikant:                 Ds. Jan van Baardwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4613767)
Scribaat:                   Martha Beuckens en Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)