NIEUWSBRIEF 12 mei 2019

Dienst zondag 12 mei 2019

10.30 uur dienst van Schrift en Gebed ds. J. van Baardwijk

Jubileum en afscheid Ronald Buijk

De dienst van deze morgen staat in het teken van Ronalds 40 jarig jubileum als beheerder van de Bergkerk en zijn naderend afscheid aan het eind van de zomer. Na de dienst wordt hem een receptie aangeboden, waarvoor wij u van harte uitnodigen. Eveneens uitgenodigd zijn de externe contacten van Ronald.

Chauffeurs gevraagd

Al eerder is een oproep geplaatst voor chauffeurs die met hun auto op zondagochtenden gemeenteleden die geen auto meer rijden, naar de kerk willen brengen en naderhand weer naar huis willen rijden.

Op dit moment is er een kleine wachtlijst van mensen voor wie geen vervoer beschikbaar is. We hopen dat we hier als gemeenteleden iets aan kunnen doen. Het rijden is geen grote verplichting, want met bijvoorbeeld eens in de maand één of twee mensen ophalen en na de dienst naar huis te brengen, zijn we al enorm geholpen.

Elk kwartaal wordt het rooster gemaakt op basis van vraag en aanbod. In alle gevallen gaat het om de dienst van 10.30 uur (in de zomermaanden 10.00 uur). Als vijf chauffeurs zich aanmelden zijn we voor een groot gedeelte uit de brand.

U kunt zich aanmelden bij Wilbert Koop, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefoon: 06 411 23 253

Bezinningsmiddag zaterdag 18 mei, Ontmoetingskerk Amersfoort-Vathorst

Dit jaar bestaat de Amersfoortse Raad van Kerken 50 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum wil de Raad een bezinningsmoment organiseren. Is na vijf eeuwen scheiding van de kerken van Rome en de Reformatie hereniging mogelijk? Die vraag staat centraal op zaterdagmiddag 18 mei in de Ontmoetingskerk in Amersfoort-Vathorst.

Dr. Arjan Plaisier (prot.), predikant en voormalig scriba van de PKN, houdt een voordracht getiteld ‘Luther zou niet uit de R.K. Kerk van vandaag zijn gestapt’. Een tweede, eveneens korte lezing, van prof. dr. Marcel Poorthuis (R.K. theoloog), hoogleraar interreligieuze dialoog aan Tilburg University, is getiteld ‘Toenadering vanuit eigen kracht’. De discussie tussen de sprekers en met de aanwezigen wordt geleid door dr. Bert de Leede.

Verder op het programma: een creatief muzikale blik op de oecumene door Jelle Koolstra en muziek/zang uit verschillende kerktradities.

Inloop vanaf 13.30 uur, afsluiting om 16.30 uur met een hapje en drankje. De toegang is gratis; iedereen is welkom, vooral ook parochie- en gemeenteleden.

War er ein Jude?’

Deze vraag stelde Martin Buber toen hij de druksels ‘Chassidische Legenden’ van Henk Werkman had gezien. De druksels had Werkman van 1941 tot ’43 gemaakt naar aanleiding van het boek van Buber: ‘Die Legende des Baalschem.’ In dit boek beschrijft Buber gebeurtenissen uit het leven van Ba’al Sjem Tov, charismatisch leraar en leider van het Joodse chassidisme in de 18e eeuw in Oost-Europa. Gegrepen door de verhalen én het onrecht dat de Joden in de oorlog wordt aangedaan, verbeeldt Werkman 20 legenden. Hij gebruik hierbij een collage-druktechniek. Zo ontstaan zijn druksels van Chassidische Legenden, twee suites. Op verdenking van illegaal drukwerk wordt Werkman maart ’45 gevangen genomen en zijn werk wordt in beslag genomen. Een maand later wordt hij geëxecuteerd.

Facsimile’s van de Legenden zijn in de Bergkerk te bezichtigen tot 14 juni. Dank aan Duco en Jan van der Eijk voor het beschikbaar stellen van deze facsimile’s.

Openingstijden: zondag na de dienst vanaf 11.45 uur en na telefonische afspraak met de beheerder (033-4617917).

In combinatie met deze expositie is een bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam gepland op donderdag 16 mei. Vertrek vanaf Amersfoort Centraal Station om 09.56 uur vanaf spoor 7.

Ik laat je gaan én blijf bij je

Met deze titel is op eerste Paasdag in een afgeladen Bergkerk de musical Mirjam opgevoerd. Oma Maria vertelde aan kleindochter Josje het Exodus verhaal. Hoe Mozes uit het water gered wordt en het volk uit Egypte naar het beloofde land leidt. Ronald Buijk schreef de muziek. Ruim 50 mensen, jong en oud, waren betrokken als speler, zanger, muzikant, kostuumontwerper, geluidstechnicus en rekwisietenverzorging. Sifra de Jong, als kleindochter Josje, was de absolute ster van de ochtend met haar onbevangen spel en prachtige zang.
We kijken terug op een zeer geslaagde uitvoering. Het geheel stond en uit de reacties blijkt dat we erin geslaagd zijn ook de betekenislagen in het Exodus verhaal over te brengen.

Zoals één van de deelnemers opmerkte: ‘het was een feest om er bij te zijn. Om ook op deze manier kerk met elkaar te zijn is heel bijzonder’.

Amnesty International

Op zondag 19 mei zal Amnesty International voor en na afloop van de dienst in de hal van de kerk aanwezig zijn met een informatiestand om aandacht te vragen voor mensenrechten. Er wordt ook een petitie onder de aandacht gebracht over Turkse zaterdagmoeders. Kom in actie voor het recht van Turkse zaterdagmoeders om te demonstreren en te vragen wat er met hun familie is gebeurd. U kunt de petitie ondertekenen.

Dienst komende zondag 19 mei 2019

  9.30 uur dienst van Schrift en Tafel     ds Rene Rosmolen
10.30 uur dienst van Schrift en Gebed  ds Rene Rosmolen

 

Berichten voor deze Nieuwsbrief voor donderdag 10.00 uur naar: nieuwsbrief@bergkerk.nl
De Nieuwsbrief is digitaal te ontvangen door eenmalige melding bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autodienst:              Wilbert Koop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-41123253)
Beheerder:               Ronald Buijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4617917)
Cantor/Organist:     Cees Willem van Vliet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / tel. 06-16372027)
Financiën:                Penn. Bergkerk rek.nr NL22 INGB  0000 5259 46 en/of 
                                 Bergkerk rek nr. NL41 ASNB 0854 6343 47
Financiën                  Diaconie: NL77 INGB 0004 9582 44
Financiën                  St Amersfoortse Bergkapel: NL40 INGB 0008 2419 72
Ledenadm.:               Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Meldpunt pastoraat: Irene van ’t Eind (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. /
                                  06-19945139 ma-vr 18.00-19.00)
Predikant:                 Ds. Jan van Baardwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 033-4613767)
Scribaat:                   Martha Beuckens en Sija van de Minkelis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)