Na drie commerciële plukken blijven er nog veel appels in boomgaarden hangen, die niet voldoen aan de vereisten van de supermarkten (kleur, vorm, etc.) De Voedselbanken in Nederland mogen deze appels kosteloos plukken voor haar cliënten. De Joriskerk zoekt samen met de Voedselbank naar vrijwilligers voor deze appelpluk. Bomen zijn niet hoger dan 2 meter, het gras is vrij hoog en nat van de dauw. Dus: laarzen aan en plukken maar! Er kan worden geplukt tussen 08.00 en 14.00 uur op zaterdag 24 september in Dronten en op de eerste drie zaterdagen van oktober in Dronten of Zeewolde. Voor koffie/thee/lunch wordt gezorgd. En als je carpoolt kan de reis nog gezellig worden ook! Aanmelden vanaf 16+ kan t/m 10 september bij Joriskerk-diaken Jelle Rients Jacobs -Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0610408826.

Zie ook de flyer van de pluk organisatie.  (Let op: aanmelden via Jelle Rients Jacobs, zie bovenstaande).

90.000 kilo
Naast de locaties Dronten en Zeewolde (24 sept, 1 okt, 8 okt, 15 okt) kunnen er nu ook appels en peren worden geplukt in Lopik: op zaterdag 17 september en elke vrijdag in oktober. Dit is een boomgaard die onlangs verkocht is waardoor er geen commerciële pluk heeft plaatsgevonden. De boomgaard wordt binnenkort gerooid, terwijl er nu nog 90.000 kilo fruit hangt! Dat zijn meer dan een half miljoen stuks fruit die dreigen verloren te gaan. Alle fruit dat door vrijwilligers wordt geplukt gaat naar de Voedselbanken in Nederland. De diaconie van de Joriskerk roept de andere PGA gemeenten daarom nog een keer op: als je/u in de gelegenheid bent: meld je/u aan om ook een keer te helpen plukken. Aanmelden kan tot een paar dagen voor de pluk, maar liever eerder. Aanmelden en meer informatie bij Joriskerk-diaken Jelle Rients Jacobs - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0610408826

Wij hopen dat we samen een groot deel van deze potentiële voedselverspilling kunnen tegengaan, waarbij we tegelijkertijd zorgen voor vitaminen voor de cliënten van de Voedselbanken!