Op zaterdag 13 april organiseren de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019. Het thema is: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 wordt bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden. Bijvoorbeeld bij iemand uit die al heel lang ziek is, bij de mevrouw die nauwelijks de deur uitkomt vanwege hoge leeftijd, of bij de overbuurman die intensief zorgt voor zijn dementerende vrouw. Of bij die oude meneer die je altijd al eens wilde bezoeken omdat hij weduwnaar en veel alleen is. Of bij het gezin dat de eindjes financieel nauwelijks aan elkaar kan knopen omdat de vader al geruime tijd werkloos is. Al deze mensen staan centraal op de Diaconale Dag samen met de mensen die het aandurven om een roos te brengen bij iemand uit zijn of haar buurt. Met elkaar Voor elkaar! Een Rozenactie om mensen te helpen de drempel over te komen en naar elkaar om te zien; dat is het doel van de Diaconale Dag.

De diaconie wil gemeenteleden en vooral jongeren betrekken bij de Rozenactie. Omdat deze actie dit jaar samenvalt met Spel en Spul, heeft de Bergkerk de gelegenheid hier een bijzondere dag van te maken. Er wordt bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes worden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Deze dag is ook een goede gelegenheid om als kerk in de wijk aanwezig te zijn.

Wij zoeken nog mensen die zaterdag 13 april rozen willen uitdelen en hierbij in gesprek gaan met onze buurtgenoten. In Zuid doen Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie. Van 10.00 tot 11.00 gaan we in de Nieuwe Kerk de rozen inpakken en voorzien van een kaartje. Van 11.00 tot 12.30 uur gaan we de rozen uitdelen. De Bergkerk staat dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg.

Achtergrond en motivatie

We organiseren de Rozenactie voor de derde keer. In voorgaande jaren was de actie een groot succes. In 2017 werd bij 12 winkels/supermarkten in totaal 1000 rozen weggegeven aan mensen die op hun beurt de roos doorgaven aan iemand die een blijk van medeleven kan gebruiken. Omdat hij of zij ziek is, of omdat de buurvrouw veel alleen is of aan de mantelzorger van een partner die dementerend is. De Diaconale Dag is een oecumenische actie; een actie van zoveel mogelijk kerken in Amersfoort. Dat straalt gezamenlijkheid uit: de kerken presenteren zich met een gezamenlijke Diaconale Dag. Kerkelijke hokjes verdwijnen. We willen met de actie een podium bieden aan mensen/wijkbewoners om in contact te komen met mensen uit de buurt en naar elkaar om te zien. De Rozenactie kan een middel zijn om dit contact tot stand te brengen of te intensiveren. Om saamhorigheid tussen mensen te bevorderen. Het gaat bij deze Diaconale Dag dus niet alleen om diaconale bewustwording van gemeenteleden maar ook om bewustwording van buurtbewoners om aandacht voor elkaar te hebben. Omzien naar elkaar in brede zin. Met elkaar voor Elkaar. We hopen dat de Rozenactie een middel is om duurzame relaties aan te gaan/te onderhouden tussen mensen die in dezelfde buurt wonen.