A.s. zondag 20 oktober is er weer een collecte in de wijkgemeenten van de PGA voor ons gezamenlijk project Kerk in Actie

Lees hier de derde nieuwsbrief, oktober 2019: Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon

Na het succes in 2017 en eerdere jaren vindt in Amersfoort opnieuw de Duurzame Week 2019 plaats.

Tijd en plaats:

• van dinsdag 8 oktober
  • tot en met maandag 14 oktober,
  • op verschillende locaties in de stad.

Plaatselijke organisaties zorgen in deze week voor activiteiten die niet alleen zijn gericht op de eigen achterban, maar ook het grote publiek aanspreken om hen te betrekken bij duurzaamheid.
Op een website wordt de concrete programma-informatie gepresenteerd. Het programma op www.duurzameweek033.nl wordt richting 10 oktober steeds completer.
De gemeente Amersfoort sponsort de organisatie van deze week.

Hieronder de programmaonderdelen van het Netwerk 033GroeneKerken

Midden in de 40 dagen tijd kwamen ruim 30 mensen bij elkaar om elkaar te ontmoeten rondom een maaltijd. De term sobere maaltijd vond dit jaar uitdrukking in het bezinnen en het tonen van solidariteit in de 40 dagen voor Pasen. De avond was een rijke avond, rijk in ontmoetingen tussen culturen en mensen, warm in het delen met elkaar, rijkelijk in de gerechten uit landen van mensen die hun land zijn ontvlucht. We deelden verhalen met mensen die kortere of langere tijd geleden in Nederland hun thuis moesten vinden en spraken met elkaar over het thema ‘opnieuw beginnen’. We danken de deelnemers van de Nederlandse taallessen voor hun aandeel in de avond, het was mooi om elkaar te ontmoeten. Dankzij alle koks hebben we 240 euro kunnen doneren aan het ZWO project voor Jordanië. Vindt u het leuk om een indruk te kijken bekijk dan het foto verslag van een student journalistiek. http://amersfoortstad.hu.nl/sobere-maaltijd/

Of bekijk de foto's hieronder:

Op zaterdag 13 april organiseerden de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019 met als thema: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 werd bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden.

Omdat deze actie dit jaar samenviel met Spel en Spul, is bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes werden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken.

In Zuid deden Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie met ieder 50 grote witte rozen. Aan de rozen werd een kaartje gehangen dat door de kinderen van Westhill was voorzien van een mooie tekening, zoals te zien op de foto. De Bergkerk stond dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg. Hier kwam de nieuwe diaconale opbouwwerkster van de PGA, Jennie Harmelink, langs om te zien hoe onze stadsdominee Diederiek van Loo de eerste roos in ontvangst nam. Hierna worden de doorgeefrozen uitgedeeld aan de passanten, mensen zowel uit de wijk als soms ver daarbuiten. De reacties waren erg positief. Vaak was de reactie meteen: "O, ik weet wel iemand!" of "Wat een goed initiatief!". Zo kwamen ook vragen als "Waarom doet de kerk dit?" en ontstonden korte gesprekjes. Er waren ook folders van de diaconie beschikbaar met de titel "Een steuntje in de rug", met activiteiten en contacten van de diaconie in Amersfoort.