Midden in de 40 dagen tijd kwamen ruim 30 mensen bij elkaar om elkaar te ontmoeten rondom een maaltijd. De term sobere maaltijd vond dit jaar uitdrukking in het bezinnen en het tonen van solidariteit in de 40 dagen voor Pasen. De avond was een rijke avond, rijk in ontmoetingen tussen culturen en mensen, warm in het delen met elkaar, rijkelijk in de gerechten uit landen van mensen die hun land zijn ontvlucht. We deelden verhalen met mensen die kortere of langere tijd geleden in Nederland hun thuis moesten vinden en spraken met elkaar over het thema ‘opnieuw beginnen’. We danken de deelnemers van de Nederlandse taallessen voor hun aandeel in de avond, het was mooi om elkaar te ontmoeten. Dankzij alle koks hebben we 240 euro kunnen doneren aan het ZWO project voor Jordanië. Vindt u het leuk om een indruk te kijken bekijk dan het foto verslag van een student journalistiek. http://amersfoortstad.hu.nl/sobere-maaltijd/

Of bekijk de foto's hieronder:

Op zaterdag 13 april organiseerden de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019 met als thema: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 werd bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden.

Omdat deze actie dit jaar samenviel met Spel en Spul, is bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes werden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken.

In Zuid deden Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie met ieder 50 grote witte rozen. Aan de rozen werd een kaartje gehangen dat door de kinderen van Westhill was voorzien van een mooie tekening, zoals te zien op de foto. De Bergkerk stond dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg. Hier kwam de nieuwe diaconale opbouwwerkster van de PGA, Jennie Harmelink, langs om te zien hoe onze stadsdominee Diederiek van Loo de eerste roos in ontvangst nam. Hierna worden de doorgeefrozen uitgedeeld aan de passanten, mensen zowel uit de wijk als soms ver daarbuiten. De reacties waren erg positief. Vaak was de reactie meteen: "O, ik weet wel iemand!" of "Wat een goed initiatief!". Zo kwamen ook vragen als "Waarom doet de kerk dit?" en ontstonden korte gesprekjes. Er waren ook folders van de diaconie beschikbaar met de titel "Een steuntje in de rug", met activiteiten en contacten van de diaconie in Amersfoort.

Voor de tweede keer verbinden de wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Amersfoort (PGA) zich gezamenlijk aan een project van Kerk in Actie.
Na drie jaar het project Mwana Ukundwa (Geliefd Kind) in Rwanda te hebben ondersteund, is nu gekozen om twee jaar een project in Libanon en Jordanië te steunen. Kerken in deze landen geven hulp aan Syrische vluchtelingen.
Op zondag 3 februari is voor de eerste maal voor dit project gecollecteerd tijdens de kerkdiensten.
In deze nieuwsbrief staat dan ook vooral algemene informatie over het project om er in te komen. In volgende nieuwsbrieven zal meer op deelaspecten bij dit project worden ingegaan.

U kunt uw gift overmaken op het gironummer van de diaconie van de Bergkerk: NL77 INGB 0004 9582 44 onder vermelding van "PGA-project Syrische vluchtelingen in Libanon".

Meer informatie is te vinden op https://pkn-amersfoort.nl

Het asielzoekerscentrum in Amersfoort is sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie. Dat wil zeggen dat op deze locatie uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen wonen.

Omdat de bewoners uitgeprocedeerd zijn is de begeleiding op de locatie gericht op vertrek uit Nederland. Voordat vertrek uit Nederland te realiseren is kan er enige tijd overheen gaan; de periode die mensen in een gezinslocatie verblijven is gemiddeld langer dan in een regulier azc.

De gezinslocatie is een vrijheidsbeperkende locatie: door de week hebben de volwassenen een dagelijkse meldplicht. Ook moeten zij binnen de gemeentegrens blijven. Bewoners mogen verder als in elk azc het terrein op en af, en ook kunnen zij gewoon bezoek ontvangen volgens de
gebruikelijke regels (in grote lijnen: tussen 8.00 en 22.00 uur, bezoek moet zich kunnen identificeren en wordt over het terrein begeleid door de te bezoeken bewoner).

Voor de kinderen zijn er dezelfde voorzieningen als op andere opvanglocaties. Zo gaan ze gewoon naar school, ze kunnen gebruik maken van het open leercentrum op de locatie, en er worden geregeld activiteiten voor hen georganiseerd.