de opbrengst is voor het ZWO-project Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië

Na het succes van de overheerlijke paasbroden zijn dit jaar kerststollen van een echte warme bakker te bestellen. De broden (formaat: middel) kosten € 8,00 per stuk.
De opbrengst komt ten goede aan het project Syrische vluchtelingen in Libanon. De komende weken zal er een intakelijst liggen waar u de broden kunt bestellen. De broden kunnen worden opgehaald in de Bergkerk:
• Zaterdag 21 december tussen 10 en 12 uur
• Zondag 22 december na de diensten (10.20 en 11.30) en na de Lessons and Carols (18.00)

Betaling contant, of op overmaken op rekening NL77 INGB 0004 9582 44 van de diaconie Bergkerk onder vermelding van “Kerststol”

Zaterdag 9 november werd een benefietconcert georganiseerd door projectgroep Kerk in Actie van de Protestante Gemeente Amersfoort.
In de kerk van wijkgemeente De Bron werden we hartelijk verwelkomd door diaconaal opbouwwerker Jennie Harmelink. Zij stelde zich aan ons voor en benadrukte vervolgens nogmaals het belang van hulp aan de gevluchte Syriërs die in buurland Libanon in opvangkampen zitten.

Daarna was het de beurt aan de muziekgroepen.
Band De Luister bracht een aantal prachtige liederen met maatschappelijk betrokken teksten ten gehore. Vervolgens zong het koor van geloofsgemeenschap De Ark enthousiast een aantal opwekkingsliederen.

In de pauze was er gelegenheid elkaar te ontmoeten met een kopje koffie of thee met een Syrische lekkernij.
Na de pauze sprak Jennie met een Syriër die zich al jaren inzet om vanuit Nederland containers vol hulpgoederen naar zijn geboorteland te zenden.
Vervolgens speelde het saxofoonduo Saxuette op vijf verschillende saxofoons jazzmuziek.
Het koor Forevergreens dat in De Bron repeteert sloot deze muzikale avond af met een gevarieerd repertoire.
Na afloop werd de opbrengst van de collecte bekendgemaakt. Dit heeft het mooie bedrag van 537,- opgeleverd!

Veel dank aan de deelnemende musici en de projectgroep die hard heeft gewerkt om deze avond te organiseren. Alles was tot in de puntjes verzorgd en op één haperende microfoon na verliep alles gesmeerd.

Midden in de 40 dagen tijd kwamen ruim 30 mensen bij elkaar om elkaar te ontmoeten rondom een maaltijd. De term sobere maaltijd vond dit jaar uitdrukking in het bezinnen en het tonen van solidariteit in de 40 dagen voor Pasen. De avond was een rijke avond, rijk in ontmoetingen tussen culturen en mensen, warm in het delen met elkaar, rijkelijk in de gerechten uit landen van mensen die hun land zijn ontvlucht. We deelden verhalen met mensen die kortere of langere tijd geleden in Nederland hun thuis moesten vinden en spraken met elkaar over het thema ‘opnieuw beginnen’. We danken de deelnemers van de Nederlandse taallessen voor hun aandeel in de avond, het was mooi om elkaar te ontmoeten. Dankzij alle koks hebben we 240 euro kunnen doneren aan het ZWO project voor Jordanië. Vindt u het leuk om een indruk te kijken bekijk dan het foto verslag van een student journalistiek. http://amersfoortstad.hu.nl/sobere-maaltijd/

Of bekijk de foto's hieronder:

Op zaterdag 13 april organiseerden de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019 met als thema: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 werd bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden.

Omdat deze actie dit jaar samenviel met Spel en Spul, is bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes werden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken.

In Zuid deden Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie met ieder 50 grote witte rozen. Aan de rozen werd een kaartje gehangen dat door de kinderen van Westhill was voorzien van een mooie tekening, zoals te zien op de foto. De Bergkerk stond dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg. Hier kwam de nieuwe diaconale opbouwwerkster van de PGA, Jennie Harmelink, langs om te zien hoe onze stadsdominee Diederiek van Loo de eerste roos in ontvangst nam. Hierna worden de doorgeefrozen uitgedeeld aan de passanten, mensen zowel uit de wijk als soms ver daarbuiten. De reacties waren erg positief. Vaak was de reactie meteen: "O, ik weet wel iemand!" of "Wat een goed initiatief!". Zo kwamen ook vragen als "Waarom doet de kerk dit?" en ontstonden korte gesprekjes. Er waren ook folders van de diaconie beschikbaar met de titel "Een steuntje in de rug", met activiteiten en contacten van de diaconie in Amersfoort.