Expositie in de Bergkerk van 5 november 2017 tot 12 januari 2018

Geschilderd door Anke en Arie Voorwinden-Duurkoop

Wat is het geheim achter deze beeltenissen die gebruikt worden in de oosters-orthodoxe kerk? Ze hebben een religieuze betekenis en nemen eenzelfde plaats in als het geschreven woord van het evangelie en maken ook deel uit van de liturgie.

Geruime tijd geleden raakte het echtpaar Voorwinden-Duurkoop geïnteresseerd in vragen als: wat is een icoon, hoe wordt die gemaakt en hoe ontwikkelde zich de inhoud en de vorm? Nadat Anke haar werk als beeldend creatief therapeute had beëindigd, schreven zij zich beiden in voor een cursus icoon-schilderen om antwoorden te vinden op deze vragen. Nadien volgde zeven jaar vaardigheidsontwikkeling in het atelier van Annemarie Schijf in Schoonhoven. Enige jaren geleden is Arie Voorwinden helaas overleden. Van hun werk wordt een aantal iconen tentoongesteld.  Door het schilderen ontstond voor Anke een sterke binding met het kerkelijk en liturgisch leven. Het bracht haar innerlijke rust en gaf vorm aan meditatie.

In de kapel van de Bergkerk heeft één icoon een vaste plaats. Afhankelijk van de tijd van het jaar en in het bijzonder bij de christelijke feestdagen wordt een passende beeltenis gekozen.

Bezichtiging op zondag na de dienst om ca. 11u45 of op afspraak met de beheerder, Dhr. R.Buijk, tel 033 4617917.