Bergkerk 9 februari tot en met 19 april 2020

‘Dit is mijn Land’ is een documentair fotoproject waarin een beeld wordt gegeven van Nederland anno nu. Op elke foto staan twee vrouwen in een Nederlands landschap, een autochtone vrouw naast een allochtone. Beide zijn (inmiddels) Nederlander. Beide hebben een Nederlands paspoort. De vrouwen gaan gekleed in hun eigen authentieke kleding.
De van oorsprong Nederlandse in haar authentieke klederdracht. De van oorsprong uit het buitenland komende vrouw in haar klederdracht. Zij zijn op locatie gefotografeerd in een typisch Nederlands decor, in een Nederlands landschap.
Hun kleding is veelzeggend. Kleding bedekt en onthult. Kleding is niet slechts om de naaktheid te verhullen, het is ook een uitdrukking van identiteit. Door de vrouwen te fotograferen in authentieke klederdracht wordt er op dieper niveau een verbinding gelegd tussen mensen van verschillende komaf. De foto is gemaakt in het Nederland anno nu, maar de kleding is van voorheen. Door hun kleding tonen ze hun identiteit, hun roots, de groep waar ze bij horen. Maar door zich te laten fotograferen samen met iemand met een totaal andere dracht verbreken ze de exclusiviteit van de groep. 'Wij beiden, zoals we hier naast elkaar staan, zijn mens. Door onze kleding tonen we waar we vandaan komen, maar door onze pose benadrukken we iets veel belangrijkers: ’ Wij zijn vrouw. Moeder. Nederlander.'

Nadere info: Sjaak Verboom (www.sjaakverboom.nl) .

De exposities in de Bergkerk worden verzorgd door “BK Kwadraat”, de Commissie Beeldende Kunst Bergkerk. Bij de keuze van kunstwerken zoekt de commissie zoveel mogelijk naar aansluiting bij het kerkelijk jaar. De commissie beoogt de kijker met de exposities te verrassen, te bevestigen en gedachtewisseling te bevorderen. Betrokkenheid van gemeenteleden stelt de commissie zeer op prijs. Suggesties, bijvoorbeeld voor exposities, zijn welkom.

Informatie over actuele exposities is te vinden in de nieuwsbrief en op de website van de Bergkerk, in Drieluik, bij www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda en in de lokale kranten. Bezoekers van buiten de Bergkerk zijn van harte welkom! Elke zondag om 12 uur tijdens het koffiedrinken, overige dagen na overleg met de beheerder, dhr. Th. Buijk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033- 4617917.

Tijdens de exposities ligt informatie over de kunstenaar en het geëxposeerde werk bij de vitrine kast in de kerkzaal. De kunstenaar wordt op een zondag uitgenodigd om aan geïnteresseerden tijdens het koffiedrinken de expositie toe te lichten. In de vitrine kast is een aanvulling te zien op de expositie in de kerkzaal of beelden en tekeningen van kunstbeoefenaars van de gemeente. ( ) Ook voor de uitstalling in deze kast houdt de commissie zich aanbevolen voor suggesties.

De commissie BK2 bestaat uit de volgende leden: Hilda Osinga, Jolijne  Viergever, Lianne Termaat, Jan Veldman, en voorzitter Margriet Telgenhof (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Hans Veenhuijzen en Antoon Telgenhof ondersteunen de kunstcommissie met hand- en spandiensten zoals hulp bij het inrichten van exposities.