Momenteel is er een hernieuwde belangstelling voor het gedachtegoed van de joodse filosofe, politiek activiste en mystica Simone Weil (1909-1943). Want haar gedachten blijken zeer actueel in een tijd waarin er sprake lijkt van een tekort aan aandacht in relaties, op de werkvloer, in de zorg en in de sfeer van de overheid. Haar laatste boek De Verworteling geeft een scherpe blik op onze huidige spirituele problemen. In de loop van haar leven maakte ze een spirituele wending naar de mystiek en vooral naar Christus. Ze ontwikkelde het concept van de aandacht als instrument van de ‘ontzelving’, nodig om de wereld zuiver waar te nemen en de naaste in gerechtigheid te kunnen liefhebben.

Gedurende vier avonden maken we kennis met het gedachtegoed van Weil en gaan we ons oefenen in aandacht voor jezelf en de ander. Zo leren we grotere levensthema’s aandachtig te beschouwen en daarop te acteren. We gebruiken daarvoor het boekje van Lieven de Maeyer, Simone Weil, Leven op de rand van de wereld, verkrijgbaar bij de boekhandel voor €15. Geïnteresseerden in deze thematiek kunnen ook het toegankelijke boek (geschreven door Katrien Schaubroeck) over Iris Murdoch lezen, Een filosofie van de liefde, €15.

Deze avonden worden verzorgd door Govert Jan Bach, theoloog en pastoraal psycholoog. Hij werkte als ziekenhuispredikant, daarna als psychotherapeut, programmamaker en schrijver. Sinds 1970 is hij bezig met het gedachtegoed van Simone Weil.

Op dinsdag 1, 8, 22 en 29 november, van 20.00-22.00 uur, in de Bergkerk, Abraham Kuijperlaan 2. Er is plaats voor max. 15 deelnemers. Ook niet-leden van de Bergkerk zijn van harte welkom. Er staat een mandje voor uw vrijwillige bijdrage.