Patrick Verheij (and friends) zingt Leonard Cohen en verbindt dit met de actualiteit van Bijbelverhalen

WAAR: Bergkerk, Dr.A.Kyperlaan 2, Amersfoort
WANNEER: Woensdagavond 26 september 2018
TIJD: 20.00-22.00 uur
KAARTEN: 10 euro
Te bestellen bij: zie www.bergkerk.nl.  Info volgt. Of voor aanvang van de voorstelling in de kerk
Al drie jaar op rij organiseert de Bergkerk: Theater in de kerk. Na Helmert Woudenberg (voorstelling JEZUS) en Leoni Jansen met Erik Vaarzon Morel (thema Pelgrimage) is het nu de beurt aan Patrick Verheij en vrienden om een voorstelling te geven. Patrick raakte bekend door zijn heel persoonlijke vertolking van de mooiste en meest betekenisvolle songs van Leonard Cohen. In intieme setting, met een klein maar sterk combo spelen ze (Verheij & Friends, musici die hun sporen verdiend hebben  en o.a. met Freek de Jonge werkten) prachtige songs van Cohen. Patrick heeft er met de aanvullende ‘terzijdes’ een mooie totaalvoorstelling  voor de Bergkerk van gemaakt. Verheij is tekstschrijver en vertolker van Nederlands en Engels repertoire.

Cohen (21 september 1934-7 november 2016) vestigde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een reputatie als singer-songwriter met nummers als Suzanne, Marianne, Hallelujah, Take this wals (door Verheij vertaald als: Dans je wals) en First we take Manhattan. Zijn songs worden gekenmerkt door zijn monotone, melancholieke stem.  Hij verwerkte vaak thema’s als spiritualiteit in zijn nummers. Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn en hij kende de joodse geschriften. In de jaren 70 bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht enige tijd door in een Zen-klooster in de bergen ten noorden van Los Angeles. Dit hielp hem bij zijn depressies en neiging tot eindeloze zelfanalyse. Maar ook hij was gevoelig voor wereldse verleidingen, zoals vrouwen, drugs en drank. Met zijn geheel eigen stemgeluid, zijn kritische teksten die vaak belangrijke boodschappen bevatten legt hij altijd een link naar de Bijbel. Het blijft in de voorstelling niet bij zingen alleen: in een aantal ontroerende ‘terzijdes’ reflecteert Patrick over zijn interpretatie van de liedjes en vertelt hij over de reizen die hij gemaakt heeft. Bij deze voorstelling gaan we uit van het thema doorgang. Passing through…:
Het is de bedoeling aan de hand van de soms indrukwekkende teksten van Cohen een verbinding met bijbelse verhalen te maken. Zo is er aandacht voor de doortocht, de doorgang door de Rode Zee van het joodse volk. De teksten van Cohen’s songs komen binnen, zijn actueel, zetten aan het denken en worden op een wonderschone manier vertolkt door Patrick (wiens stem die van Cohen behoorlijk benadert) en zangeres Katrin Kögel. Zij worden hierbij begeleid door een aantal inspirerende musici.

Het belooft een intieme voorstelling te worden rondom het kleed in de Bergkerk. De predikant van de Bergkerk Jan van Baardwijk en Patrick Verheij proberen de teksten van Cohen te duiden aan de hand van wereldse en bijbelse bronnen in een informeel gesprek tussen de songs door.
Na afloop drinken we nog iets met elkaar en is er alle gelegenheid om ook met Patrick nog na te praten.

Welkom bij deze heel bijzondere voorstelling!
werkgroep Theater in de Bergkerk