“Gewenste vreemdelingen”

Bekijk het persbericht hier.

BAS HEIJNE (NRC-columnist, publicist en schrijver) zal op 4 april 2018 de AmersfoortseBergrede editie-2018 voor zijn rekening nemen.

Elk jaar nodigt de Bergkerk in Amersfoort een spraakmaker uit om op basis van de Bergrede van Christus een lezing te geven.

Bas Heijne zal bij de meesten van ons bekend zijn als de oordeelkundige en erudiete columnist van NRC-Handelsblad. Elke zaterdag verschijnt er van zijn hand een tot nadenken en reflectie dwingende column: ogenschijnlijk vlot geschreven, vaak geestig, scherp, altijd maatvast en politiek-filosofisch zuiver.

Heijne laat zich inspireren door de tekst: “En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft?” Bas Heijne stelt dat moderne technologie het steeds gemakkelijker maakt voor mensen om met elkaar te communiceren, maar - dat is de paradox - het drijft ook steeds meer mensen uiteen. Iedereen kent het fenomeen van de bubbel, waarin gelijkgestemden elkaar bevestigen in hun overtuigingen, omringd door een als grotendeels vijandig geziene buitenwereld. Techniek laat mensen elkaar zien, tot in intieme details, en tegelijkertijd lijkt onze omgang steeds onpersoonlijker te worden. Globalisering, heet het, heeft de mensheid een gemaakt, maar de tegenstellingen en breuklijnen tussen groepen en volkeren lijkt almaar groter te worden...


Heijne werd in 2017 onderscheiden met de P.C. Hooft-prijs voor zijn beschouwende artikelen en publicaties. In 2016 schreef hij de maatschappijkritische publicatie "Onbehagen", terwijl in het najaar van 2017 “Wereldverbeteraars. Gandhi, King, Mandela - hun erfenis” verscheen, een van alle vrome zoetheid gespeende bespiegeling die toch recht doet aan de geweldige impact die deze drie mensen met hun slagkracht maakten.

Op 4 april, daags na Pasen, pakt Bas Heijne de handschoen op en zal de 2018-editie van de Amersfoortse Bergrede uitspreken. Wat treft hem in de roemruchtige redevoering van Christus?

In vorige edities van de Amersfoortse Bergrede gingen o.a. landschapsfilosoof Matthijs Schouten, journalist Joris Luyendijk, oud-politicus Jan Terlouw en kunstredacteur Marjoleine de Vos voor.

 

Vanwege de verwachte belangstelling is het noodzakelijk om vooraf een toegangskaartje te kopen.

Kaarten zijn €12,50 (inclusief de publicatie van de bergrede). U kunt nu al een e-ticket via internet bestellen op de website: www.ticketkantoor.nl/shop/Bergrede2018

foto: Bart Koetsier