De Première: een onewomanshow over 100 jaar vrouwen op het Binnenhof
Bergkerk Dinsdagavond 10 december, 20.00 uur.

Hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier?
In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé – die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier – zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.
Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Deze voorstelling ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden – precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Een grote groep mensen geeft veel tijd aan het bezoeken van gemeenteleden binnen onze gemeente. Dit is belangrijk en verbindend werk. Het wordt o.a. gedaan vanuit ‘Omzien naar elkaar’, vanuit de Taakgroep ouderen, de Bloemengroep en de Pastorale Zorggroep. Het bezoekwerk gebeurt vaak onzichtbaar maar het is van grote waarde voor onze gemeente.
Dit werk vraagt om aandacht en ondersteuning vanuit de kerkenraad. Daarom ook dit jaar weer een toerustings- en ontmoetingsavond. We hopen elkaar te ondersteunen en te inspireren rond verschillende thema’s die eerder aangereikt zijn tijdens de toerustingsavond vorig jaar. De avond wordt gehouden op maandagavond 18 november in de Bergkerk van 19.30 uur tot 21.30 uur. Iedereen die bezoekwerk verricht binnen de gemeente is van harte welkom! Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd.

Maandagavond 28 oktober, 20.00 uur

Een avond over gedenken. Welke betekenis heeft gedachtenis in de Bijbelse theologie en hoe functioneert gedachtenis of gedenken in de liturgie van de kerk?

Hoe gedenken wij in de Bergkerk? Wat is de achtergrond van het inrichten van een mooie gedachtenisplaats in de Bergkerk? Een aandachtsplek die ons bepaalt bij de kern van ons geloof namelijk de gedachtenis aan de Eeuwige en dat wij staan in een lange stoet van mensen die ons zijn voorgegaan, die wij gedenken en waarmee wij ons verbonden weten.
Leiding ds. Jan van Baardwijk

Meer zicht krijgen op betekenisvolle relaties

Soms komt het allemaal bij elkaar: ouder zijn, grootouder zijn èn ook nog kind zijn. In het 2e spitsuur van het leven zit u op een kruispunt van relationele lijnen. Wij nodigen u uit om daarop te reflecteren. We denken aan een groep van max. 15 deelnemers. Er is nog ruimte voor aanmelding.

Wanneer: vier dinsdagavonden 15-10, 29-10, 12-11, 26-11 van 20.00 – 22.00 uur in de Bergkerk.
Begeleiding: ds. Jan van Baardwijk en Irene van ’t Eind, relatiecoach.
Voor de dekking van de kosten vragen wij: € 50,- voor vier avonden.
Voor aanvang van deze cyclus van vier avonden te voldoen op rekeningnummer NL 19 ABNA 0437114325 tnv I.B. van ’t Eind-van der Horst, onder vermelding van Vragen rond het 2e spitsuur