De op 7 maart door professor Matthiijs Schouten uitgesproken Bergrede  (volgens sommigen beoordeeld als de beste tot nu toe) is in boekvorm verkrijgbaar tegen betaling van E 5,-   in de hal van de kerk en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Elk jaar vraagt de Bergkerk aan een opiniemaker om een hedendaagse Bergrede uit te spreken, geïnspireerd door de bekende bergrede van Jezus uit het Bijbelboek Mattheüs.  In 2017 vieren we ons 2e lustrum, de 10e Amersfoortse bergrede wordt uitgesproken door ecoloog en filosoof Matthijs Schouten.

Professor Schouten is bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken, hij publiceerde hierover onder meer het boek 'Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief'. Samen met prinses Irene scheef hij het boek ‘Leven in verbinding’, over de verbinding met de uiterlijke en de innerlijke natuur.

Zondag 11 september 2016 is de Bergkapel na een grondige renovatie weer in gebruik genomen.

De kapel vormt de ziel van de Bergkerk. Ook in een krimpende kerk, is het juist van belang dat er een kleine groep is die het gebed en de lofzang gaande houden en daaromheen vormen zich allerlei cirkels van betrokkenheid rond Bergkerk activiteiten, van groot tot klein. En er zijn gelukkig vele bergkerk activiteiten, voor brede kringen belangstellenden maar de binnenste kern is de biddende gemeenschap.

The Passion en de Bergkerk

De processie waarin vele honderden mensen het helverlichte kruis begeleiden startte bij de Bergkerk, waar de deelnemers ontvangen werden met koffie/thee. Ook enkele jongeren en volwassenen uit de Bergkerk liepen mee in de processie.  Vanuit de Bergkerk werd aan de deelnemers een folder uitgereikt met de betekenis van Pasen, korte info over de Bergkerk en een zegenbede voor onderweg.

Hier onder vindt u een korte sfeer impressie van The Passion in de Bergkerk.

In de bergherberg van de Bergkerk wordt van september tot juli wordt elke week les gegeven, voor een betere beheersing van de Nederlandse taal.Deze ochtenden worden in eerste instantie  bezocht door mensen die wonen in het Asielzoekerscentrum.De Bergkerk heeft daarin een jarenlange traditie opgebouwd.Daarnaast zijn er ook mensen die via, via gehoord hebben dat op de dinsdag ochtend een mogelijkheid is om in een groep de Nederlandse taal  beter te leren spreken en begrijpen.

Deze groep bestaat uit  dan ook uit een gemengd gezelschap van mensen met en zonder verblijfsvergunning.

Er zijn twee groepen, de beginners en de wat meer gevorderden. Behalve het beter leren van de taal, is het sociale element heel belangrijk.Wat genieten deze mensen van een ochtend buiten de kleine ruimte van het AZC en het contact met anderen, waaronder soms land genoten ( ze spreken dan even dezelfde taal). Samen ervaren dat zo’n ochtend fijn, gezellig en leerzaam is.           .

Behalve de lessen, besteden we ook aandacht aan een uitje, binnen of buiten de regio.

In de regio maakten we een na een gezellig koffie moment in de stad Amersfoort een boottochtje met de waterlijn door de grachten van Amersfoort.

Subcategorieën