Van 24  november tot 26 januari exposeert iconenenschildergroep Hoevelaken in de kerkzaal van de Bergkerk. Deze groep staat onder leiding van de Russische Natasja Gavrilova. De liefde voor het ambacht is ontstaan door de schoonheid van iconen. Het transparant over elkaar aanbrengen van de kleuren en het effect daarvan is heel bijzonder. Het schildersproces roept verwondering op als het beeld langzaam tevoorschijn komt. De ontdekking van symboliek en betekenis werkt bemoedigend.
Het thema van waaruit gewerkt wordt is ‘De aankondiging’.

Most highly favour ‘d lady,
Gloria!

For known a blessed Mother thou shalt be,
All generations laud and honour thee,
Thy son shall be Emmanuel, by seers foretold,

Most highly favour ‘d lady,
Gloria!

Uit: Gabriel’s Message
(een Engelse bewerking van een Baskisch Kerstlied)

De expositie is te bezoeken op zondagen na de kerkdienst (11:45) of na telefonische afspraak: 033-4617917. Dr. A. Kuijperlaan 2 in Amersfoort.

De Première: een onewomanshow over 100 jaar vrouwen op het Binnenhof
Bergkerk Dinsdagavond 10 december, 20.00 uur.

Hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier?
In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé – die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier – zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.
Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Deze voorstelling ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden – precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Een grote groep mensen geeft veel tijd aan het bezoeken van gemeenteleden binnen onze gemeente. Dit is belangrijk en verbindend werk. Het wordt o.a. gedaan vanuit ‘Omzien naar elkaar’, vanuit de Taakgroep ouderen, de Bloemengroep en de Pastorale Zorggroep. Het bezoekwerk gebeurt vaak onzichtbaar maar het is van grote waarde voor onze gemeente.
Dit werk vraagt om aandacht en ondersteuning vanuit de kerkenraad. Daarom ook dit jaar weer een toerustings- en ontmoetingsavond. We hopen elkaar te ondersteunen en te inspireren rond verschillende thema’s die eerder aangereikt zijn tijdens de toerustingsavond vorig jaar. De avond wordt gehouden op maandagavond 18 november in de Bergkerk van 19.30 uur tot 21.30 uur. Iedereen die bezoekwerk verricht binnen de gemeente is van harte welkom! Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd.

Op dit moment is in de Bergkerk de expositie Zout te zien.

De titel is gekozen n.a.v. de Bergrede die Amade M’Charek dit jaar uitsprak onder de titel ‘Het spoor van het zout’.
Geïnspireerd door haar verhaal of door de Bijbeltekst: ‘Jullie zijn het zout der aarde’ zijn de kunstwerken gemaakt door leden van de Bergkerk.
Er is gedicht en geschilderd, gebeeldhouwd en geassembleerd, kortom u kunt een veelzijdig resultaat bewonderen.

Periode: van 8 september t/m 17 november 2019.
Te bezichtigen op zondag na de dienst (11:30u)
of op afspraak 033-4617917

Afbeelding: Lex Hemels, zonder titel, mixed media

Subcategorieën