Schilderijen van Anneke Adama en Beelden van Carolien Magnus - Expositie in de Bergkerk van 3 september tot 3 november 2017.

De schilderijen van Anneke Adama tonen hoe zij experimenteert met materialen als pigmenten, koper of aluminium en de invloed daarvan op processen als oxidatie, verbranding en erosie. Deze experimenten roepen bij haar een gevoel van vrijheid op dat zij met de kijker wil delen. Het schilderij Energie is hiervan een voorbeeld. Dit is ontstaan uit een spel met pigmenten, zoals dat een enkele keer gebeurt: het magische moment dat een schilderij zich als vanzelf schildert en de  schilderes door afstand te nemen van  haar concepten  ruimte schept  voor het ontstaan.

Anneke is lid van de Kunstenaarsvereniging St. Lukas Amsterdam en kunstenaarsvereniging Zout Texel. (www.annekeadama.com)

Carolien Magnus zoekt met beeldhouwen in steen naar grote lijnen en spanning tussen vlakken en rondingen. De ruimtelijke vormgeving balanceert tussen figuratief en abstract.

Dit komt tot uiting in al haar beelden. Zo kwam bij het uitzoeken van steen de golfslag van de zee al duidelijk naar voren in het blauwe albast en het schuim in de ruwe buitenkant. Een kwestie van zien om vervolgens de vorm te bevrijden uit de steen. Tegelijkertijd is het een geabstraheerd  lijnenspel.

Carolien volgde een cursus fotografie bij Jos Ruijssenaars en volgde workshops bij beeldhouwer Kees Verwey in Amersfoort. In 2015 sloot zij de driejarige opleiding af aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst (VABK). Zij experimenteert ook met hout en metaal.

Carolien maakt deel uit van de kunstenaarsgroep van Galerie Absoluut in Amersfoort. (www.carolienmagnus.nl)

Bewegen van binnen 

Mediteren is stil zitten, zou je zeggen. Je zit op een stoel of op de grond. Je lichaam is in rust. En toch beweeg je. Als je stil zit, merk je dat pas goed. Je beweegt van binnen. Je hart klopt, je spieren spannen zich en ontspannen, je adem komt en gaat. En ook je gedachten komen en gaan. Beelden, herinneringen, gevoelens, voornemens, ze draaien non-stop in je hoofd. Dan is het de kunst om tussen je gedachtes in – openingen te laten ontstaan. Even niets. Leegte. Het is daar dat er iets open kan gaan. Een mogelijkheid. Ontvankelijkheid. Open ruimte. Plaats voor de ziel. Dat is niet iets wat afgedwongen kan worden, maar iets wat mogelijk wordt. Door te beginnen, door opnieuw op te pakken, door te herhalen, weer eens te proberen.

Deze cursus geeft je de gelegenheid: een uur in de week, op een ochtend of een avond. In de prachtige kapel van de Bergkerk. Onder begeleiding van Susanne de Jong-Tennekes, theoloog gespecialiseerd in meditatie en dans.

Je kunt kiezen tussen twee cursussen. Op vrijdagochtend 1, 8, 15, 22 september 9.30-10.30 uur. Of op donderdagavond 21, 28 september, 5, 12 oktober 20.00-21.00 uur. Kosten: € 50,-  Informatie en opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033 461 60 95

De op 7 maart door professor Matthiijs Schouten uitgesproken Bergrede  (volgens sommigen beoordeeld als de beste tot nu toe) is in boekvorm verkrijgbaar tegen betaling van E 5,-   in de hal van de kerk en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Elk jaar vraagt de Bergkerk aan een opiniemaker om een hedendaagse Bergrede uit te spreken, geïnspireerd door de bekende bergrede van Jezus uit het Bijbelboek Mattheüs.  In 2017 vieren we ons 2e lustrum, de 10e Amersfoortse bergrede wordt uitgesproken door ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. 

Professor Schouten is bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken, hij publiceerde hierover onder meer het boek 'Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief'. Samen met prinses Irene scheef hij het boek ‘Leven in verbinding’, over de verbinding met de uiterlijke en de innerlijke natuur. 

Subcategorieën